Cum sa-ti tratezi vederea neclara

Prezbiopia este diferita fata de alte tulburari ale vedereii cum ar fi miopia sau astigmatismul.
  • Publicat:
Cum sa-ti tratezi vederea neclara
Cum sa-ti tratezi vederea neclara

Prezbiopia este un termen medical folosit pentru a descrie un defect al vederii cand cristalinul ochiului isi pierde puterea de adaptare. Mai exact, abilitatea acestuia de a schimba distanta focala, in functie de spatiul existent intre ochi si obiectul la care privim.

Semn de imbatranire

Aceasta este un semn de imbatranire a ochiului, se instaleaza putin dupa 40 de ani si reduce vederea de aproape. Peste 80% dintre persoanele de 45 de ani, atat barbati, cat si femei, au aceasta problema: tin cartea sau ziarul din ce in ce mai departe de ochi, doar-doar vor putea citi clar. Dar literele nu se leaga.

Simptomele speficice acestei afectiuni sunt: obiectele apropiate apar incetosate, disconfort ocular, inclusiv ochi obositi si dureri de cap.

Prezbiopia este diferita fata de alte tulburari ale vedereii cum ar fi miopia sau astigmatismul. Acestea privesc forma globului ocular sau tesutul corneei si sunt cauzate de factori genetici, traume sau boli.

Ai nevoie de ochelari

Presbiopia nu este vindecabila, dar pierderea puterii de adaptare poate fi compensata prin purtarea de ochelari sau lentile de contact. Unii pacienti ar putea avea nevoie de lentile bifocale sau progresive.

Avand in vedere insa ca abilitatea de concentrare se deterioreaza, prescriptia lentilelor trebuie sa fie modificata in consecinta. Asta pana la 65 de ani, cand cristalinul si-a pierdut probabil mare parte din capacitatea de acomodare, si deci schimbarile de dioptrii devin tot mai rare.

Pentru a elimina dependenta de ochelarii bifocali sau de citit, unele persoane opteaza pentru metoda numita “monoviziune”. In acest caz, un ochi este corectat pentru apropiere, iar celalalt pentru departare.

Cu toate acestea, monoviziunea poate interfera cu perceptia de adancime si nu toata lumea se poate adapta la aceasta corectie.

Este recomandat ca mai intai sa incerci monoviziunea cu lentile de contact, pentru a fi sigura ca te poti adapta la schimbare.

Citeste si O solutie reala pentru cataracta si prezbiopie
                  Ochi fumurii si obraji rozalii

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”