Pericolul din scaunul auto pentru copii

Se întâmplă tuturor părinţilor. Ne grăbim să mergem la muncă şi trebuie să lăsăm copiii la grădiniţă, aşa că îi imbracam într-o haină groasă de iarnă, le punem centura de siguranţă şi îi asigurăm în scaunele auto.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pericolul din scaunul auto pentru copii

 

Se întâmplă tuturor părinţilor.

Ne grăbim să mergem la muncă şi trebuie să lăsăm copiii la grădiniţă, aşa că îi imbracam într-o haină groasă de iarnă, le punem centura de siguranţă şi îi asigurăm în scaunele auto.
 

Ceea ce nu mulţi părinţi ştiu este că hainele groase de iarnă, costumele de ski, păturicile şi orice alte obiecte pufoase care să îi ţină copilului cald în maşină, pot pune în pericol siguranţa lui!

Iată şi de ce!

Rolul principal al scaunului auto pentru copii este acela de a-l ţine pe copil în siguranţă fără ca acesta să se mişte din centură. Orice material se află între copil şi centură poate fi comprimat; este ca şi cum ai lăsa un spaţiu liber ce creează riscul ca, în cazul unui impact puternic, copilul să fie împins în afara centurii. Dacă centura nu este suficient de strânsă, riscul ca un copil să fie proiectat din scaunul auto este foarte mare.

Centura de siguranţă, ineficientă dacă purtăm haine groase

“Instrucţiunile de folosire ale unui scaun auto spun foarte clar, pentru cei care le citesc: Materialele groase, pufoase, moi  sau uşor de comprimat nu trebuie plasate în spate sau sub copil şi nici între umeri şi centurile de siguranţă.”   spune Monica Ionescu, director al magazinului Kidverse.ro.

Orice obiect poziţionat în spatele sau în jurul centurii scaunului de protecţie alterează gradul de potrivire al acesteia în jurul copilului si pune în pericol siguranţa acestuia.
Protecţia contra frigului, cum sunt păturicile în stilul sacilor de dormit, nu protejează copilul în caz de accident, din cauza căptuşelii cu vatelină (matlasată) care împiedică centura de siguranţă să îl menţină fixat.

Cum menţinem totuşi copiii în siguranţă în scaun fără să le fie frig?

Copilul trebuie îmbrăcat în haine cu straturi subţiri, asigurat în scaunul auto cu centura de siguranţă şi învelit peste aceasta cu o păturică groasă.
Păturica nu are voie să fie introdusă în spatele centurii sau în spatele copilului.

Cum instalăm corect scaunul auto

Modul corect de instalare a scaunelor auto este cu faţa în direcţia inversă de mers a maşinii. Acest tip de instalare se potriveşte doar copiilor până în 13kg.

Un scaun instalat în direcţia inversă de mers a maşinii este de 500 de ori mai sigur decât unul instalat cu faţa înspre direcţia de mers a acesteia!

Pentru copiii de 2 ani, riscul de a fi răniţi sau de a muri într-un accident este de 5 ori mai mic dacă sunt aşezaţi cu spatele spre direcţia de mers a maşinii, faţă de cei care sunt aşezaţi cu faţa, in directia in care se conduce.

În timpul unui accident, capul şi gâtul copilului sunt cele mai vitale părţi care pot fi rănite, apoi urmând membrele.

În cazul copiilor sub 2 ani, aşezarea corectă a scaunului (cu spatele la direcţia de condus) oferă o protecţie sporită, arată statisticile:

  • Riscurile de rănire cresc la 25% pentru copiii aşezaţi în aceeaşi poziţie cu direcţia de mers a maşinii,
  • Riscul de rănire scade la 1% la copiii aşezaţi în poziţia inversă direcţiei de condus.
  • Dacă sunt folosite şi instalate într-un mod corect, scaunele auto de protecţie pot reduce riscul unei răniri grave cu până la 90%.

Cum verificăm dacă centura este pusă corect?

Materialele mai groase de 5 cm pot pune în pericol viaţa copilului. Pentru siguranţa acestuia, părinţii nu ar trebui să poată introduce mai mult de un deget sub centura de piept  a scaunului. O altă modalitate de a verifica dacă centura este suficient de strânsă e să o ciupeşti.

Dacă aceasta rămâne întinsă pe pieptul copilului, este suficient de strânsă, dacă nu, trebuie reglată astfel încât să mai poată fi introdus maxim un deget între centură şi piept.

Aşa NU:                                                                                    Aşa DA:

Se poate verifica dacă spaţiul creat de purtarea unei geci poate deveni periculos, prin strângerea centurii scaunului pe copil în timp ce poartă geaca, iar apoi, dând geaca jos, se refixează centura fără a o mai regla.
Aşa NU:                                                                                         Aşa DA:
             

Cele mai importante 7 lucruri de ştiut despre siguranţa copiilor în scaunele auto:

1. Scoicile sau scaunele auto din categoria de greutate 0-13 kg se instalează întotdeauna pe bancheta maşinii cu spatele la direcţia de mers. Restul de scaune auto pentru copii sunt plasate cu faţa la directia de mers.

2. Centurile de siguranţă trebuie să fie bine strânse pe corpul copilului, astfel încât sub centură să intre maximum un deget.

3. Este interzisă plasarea de pături, perne, geci, sub copil în scaunul auto. De asemenea, nu este recomandată plasarea copilului în scaunul auto îmbrăcat în haine pufoase, costume groase, geci de iarnă uşor de comprimat.

4. Atenţie la  extinderea scaunului auto, în cazul scaunelor pentru un interval de greutate extins. Întotdeauna copilul trebuie să aibă capul între pernele tetierei . 

5. Pentru scaunele auto fără centură proprie trebuie verificate zonele unde centura maşinii trebuie poziţionată, astfel încât copilul să nu fie pus în pericol.

6. Nu folosiţi scaune auto vechi primite de la prieteni, cunoştinţe sau achiziţionate after-market.  Ele pot pune în pericol viaţa copiilor.

7. Întotdeauna citiţi instructiunile de  utilizare ale scaunului auto

Pericolul din scaunul auto pentru copii este o problemă pentru mulţi părinţi din România, mai ales prin prisma faptului că nu există deloc informare în această direcţie. 
În cazul în care cunoşti persoane care au copii mici, împărtăşeşte această informaţie cu ei; le-ai putea salva viaţa copiilor prin atenţionarea şi informarea cu privire la protecţia corectă  în maşină pe durata iernii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân