Cand se produce identificarea copilului cu parintele de acelasi sex?

Intre 3 si 6 ani, copilul se identifica cu parintele de acelasi sex. De la aceasta varsta, trebuie sa inceapa si educatia sexuala.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cand se produce identificarea copilului cu parintele de acelasi sex?
Cand se produce identificarea copilului cu parintele de acelasi sex?

Intre 3 si 6 ani, copilul se identifica cu parintele de acelasi sex. De la aceasta varsta, trebuie sa inceapa si educatia sexuala. In cazul in care vorbim de o familie monoparentala, copilul are nevoie de modele de acelasi sex, asa ca trebuie sa aiba prin preajma adulti membri ai familiei sau prieteni apropiati.

Pana la 6 luni, bebelusul are o imagine generica despre mama. De fapt, mama e persoana care il ingrijeste. La aceeasi varsta, in raport cu mama reala se contureaza o etapa vizuala puternica. S-a constatat ca dilatarea pupilelor este o cale prin care semnalam inconstient afectiunea fata de alte persoane.

Acesta e un semnal pe care il transmit si copiii parintilor incepand cu varsta de 4 luni. Asa s-a demonstrat ca persoanele care intra in contact cu cel mic vor primi mai mult decat un zambet fara expresie. La 4 luni, copilul incepe sa aiba preferinte in privinta persoanelor din jurul sau.

De la 4 luni la 3 ani, copilul se afla intr-o faza in care actioneaza doar prin imitare. Si dupa aceasta imitare apare identificarea. Intre 3 si 6 ani, copilul se identifica cu parintele de acelasi sex. In mare masura, invatarea rolurilor sociale, cum ar fi cel de apartenenta la unul dintre sexe, are loc prin procesul de identificare.

Din acest motiv, prezenta modelelor este importanta in dezvoltare. In jurul copilului trebuie sa existe persoane (nu toate de acelasi sex) pe care sa le copieze. Studiile arata ca micutii nu copiaza modelele in mod egal. In principiu, copiii imita modelele pe care le considera similare lor, de exemplu pe cele de acelasi sex.

Alte studii au constatat ca baietii care au relatii calde cu tatii lor obtin ulterior scoruri mai mari la testele de masculinitate decat baietii a caror relatie cu tatal este rezervata. Acelasi lucru este valabil si pentru fete: cu cat relatia cu mamele lor este mai stransa, cu atat mai puternica este identificarea cu feminitatea.

Freud este cel care a punctat ca primii 5 ani din viata au un efect permanent asupra dezvoltarii personalitatii. De la 3 ani, baieteii incep sa se confrunte cu asa-numitul complexul Oedip. Acesta ii produce copilului conflicte tulburatoare, care trebuie rezolvate prin identificarea cu parintele de acelasi sex.

In acest stadiu, baietelul capata o afinitate sexuala pentru mama. Datorita acestui lucru, el isi percepe tatal ca pe un rival care trebuie inlaturat. La baietel, acest complex inceteaza dupa 6 ani, la fetite, considera Freud, complexul Oedip nu se incheie niciodata cu adevarat, deci orice partener ar avea in viata adulta, acesta va fi inconstient pus intr-o relatie de comparatie cu tatal.

Identificarea sexuala egal integrare sociala

Identificare sexuala cu parintele de acelasi sex aduce premisele nu numai pentru relatii sexuale normale la varsta adulta, ci pune bazele integrarii sociale. Intre 3 si 6 ani, se poate observa ca si grupurile de joaca au la baza apartenenta la un sex sau altul:  baietii se joaca cu baieti si fetele cu fete, interactiunile dintre ei fiind destul de reduse. Psihologii puncteaza ca exista o tendinta inconstienta a parintilor de a petrece mai mult timp cu copilul de acelasi sex (in cazurile in care in familie exista mai mult decat un copil).

Din acest punct de vedere se observa rolul important, de model, pe care il au parintii si dorinta copiilor de a urma acest rol. De aceea, e vital sa le explicati celor mici diferentele dintre sexe. De fapt, educatia sexuala incepe de cand copilul isi pune primele intrebari despre diferentele sexuale: “De ce sora mea face pipi altfel?” ar putea fi intrebarea unui baietel care va sugereaza ca e momentul sa incepeti educatia sexuala si astfel sa evidentiati prin cuvinte ceea ce copilul observa: ca fetele se casatoresc cu baietii, ca baietii sunt de obicei mai inalti decat fetele si ca acestea vor fi cele care vor naste copii.

Cum se rezolva lucrurile in familia monoparentala?

In acesta perioada, indiferent de situatia maritala, incercati ca langa un micut sa fie atat un adult de sex feminin cat si unul de sex masculin. In marea majoritate a cazurilor, intr-o familie monoparentala lipseste tatal. Iata ce riscati daca nu va relationati copilul de o figura masculina din familie sau de un prieten apropiat, in cazul in care tatal nu e disponibil. Absenta fizica a tatalui din familie creste riscul pentru un comportament antisocial in special la baieti.

Un studiu realizat in inchisorile americane a aratat ca detinutii aveau in comun lipsa tatalui din familie. Fetele care nu au tati in schimb cauta de timpuriu parteneri vârstnici pentru a le confirma feminitatea, sunt predispuse la depresii si la maternitate precoce.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”