Peşte crud şi fructe de mare: la ce riscuri te expui

Consumul de sushi, deci implicit peşte crud, are multiple beneficii, însă studiile spun că unele caegorii ale populaţiei ar trebui să aibă grijă atunci când îl consumă.
  • Publicat:
Peşte crud şi fructe de mare: la ce riscuri te expui

Consumul de peşte crud ar putea fi una dintre cele mai bune modalităţi de a beneficia de proprietăţile acizilor graşi omega-3, afirmă nutriţioniştii. Unele forme de preparare a peştelui, cum ar fi prăjirea şi coacerea, pot reduce nivelurile acestor grăsimi sănătoase, spune un studiu din anul 2009. Iată cât de des e bine să consumăm peşte şi fructe de mare şi care sunt riscurile consumului exagerat.

Consumul de peşte crud poate veni la pachet cu o serie de riscuri

Desigur că acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să mai consumăm sushi, de exemplu, însă este bine să ţinem cont de faptul că pot exista anumite consecinţe atunci când vine vorba de consumul de peşte crud – expunerea la bacterii şi paraziţi, cum ar fi viermii, de exemplu. Diphyllobothrium latem şi speciile înrudite sunt cei mai mari viermi care pot infecta oamenii (pot creşte până la 9 m). Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), infecţiile sunt cele mai frecvente în Europa, America de Nord şi Asia.

Cât de îngrijorat ar trebui să fii în legătură cu bacteriile din ruloul tău de somon?

Dacă te cunoşti cu sensibilităţi din aceste puncte de vedere, atunci cu siguranţă ar fi bine să răreşti consumul de peşte crud sau să încerci pe cât posibil să te asiguri că este proaspăt şi corect preparat. Atunci când vine vorba despre restaurante, nu consuma peşte oriunde. Asigură-te că restaurantul pe care doreşti să îl alegi este în normele corespunzătoare, fiind verificat şi inspectat în mod corect. Când găteşti peştele acasă, asigură-te că îl prepari la o temperatură de cel puţin 62 ° Celsius.
Unii indivizi nu ar trebui să consume fructe de mare crude deloc

Grupurile cu risc înalt, cum ar fi persoanele cu sisteme imunitare slabe, copiii, bebeluşii şi vârstnicii nu ar trebui să mănânce deloc peşte crud sau fructe de mare. Femeile gravide sunt de asemenea descurajate să consume peşte crud deoarece în plus faţă de un sistem imunitar slăbit, ar putea risca să intre în contact cu bacterii sau paraziţi care ar putea dăuna fătului.

Christine Greves, doctor şi membru al Asociaţiei Americane de Obstetrică şi Ginecologie, spune că femeile însărcinate şi care alăptează ar trebui să evite complet fructele de mare, datorită unui compus periculos: mercurul. Acest mineral natural poate fi toxic în cantităţi ridicate, iar fetuşii expuşi la mercur în uter pot avea probleme la nivelul creierului, auzului şi vederii, explică specialistul Christine Greves. Dacă alegi să consumi peşte în timpul sarcinii, Dr. Greves recomandă alegerea peştilor cu conţinut scăzut de mercur, cum ar fi somonul şi creveţii, precum şi gătitul complet al acestora. Evită tonul, peştele spadă, reciful macrou şi rechinul, deoarece acestea au concentraţii mai mari de mercur.

Cât de mult este prea mult?

Deşi nu există o recomandare unică în ceea ce priveşte cantitatea de peşte crud pe care ar trebui să o consumăm, American Heart Association recomandă limitarea aportului de fructe de mare la aproximativ 340 de grame (două mese medii) pe săptămână pentru soiurile cu conţinut scăzut de mercur şi mai puţin dacă doreşti să incluzi şi tipuri de peşti cu niveluri mai ridicate de mercur. Oricât de mult ni se va permite, totuşi este important să ţinem seamă de faptul că organismurile noastre nu pot funcţiona numai cu consumul de sushi. În plus faţă de consumul unei diete în care să includem peştele gătit şi de înaltă calitate, cu conţinut scăzut de mercur, nutriţioniştii specialişti subliniază importanţa menţinerii unei diete variate. Este adesea recomandat consumul în cantităţi ridicate de legume, fructe proaspete, grăsimi sănătoase (precum avocado, ulei de măsline extra virgin şi nuci pentru surse alternative de acizi graşi omega-3), cereale integrale, carbohidraţi sănătoşi (cum ar fi cartofi dulci şi dovleacul)  şi condimente bogate în antioxidanţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ananasul, bun pentru inimă şi dietă
Ananasul, bun pentru inimă şi dietă
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”