Intoleranţa la gluten nu este o modă!

Deşi în ultima vreme intoleranţa la gluten este privită mai mult ca o modă decât ca o afecţiune reală, celiachia, sau intoleranţa permanentă la gluten, afecteză un număr din ce în ce mai mare de români, potrivit AlimenteSpeciale.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de pe piaţa locală, specializat în produse dietetice şi terapeutice.
  • Publicat:
Intoleranţa la gluten nu este o modă!

Deşi în ultima vreme intoleranţa la gluten este privită mai mult ca o modă decât ca o afecţiune reală, celiachia, sau intoleranţa permanentă la gluten, afecteză un număr din ce în ce mai mare de români, potrivit AlimenteSpeciale.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de pe piaţa locală, specializat în produse dietetice şi terapeutice.

“Conform ultimelor prognoze, la nivel global peste 1% din populaţie este afectată de intoleranţă la gluten, în timp ce în România, ţară cu specific preponderent agrar, se estimează că peste 3-10% suferă de celiachie sau de o formă mai uşoară de intoleranţă sau sensibilitate la gluten”, a declarat Maria Martac, director general.

Potrivit acesteia, intoleranţa la gluten este o maladie autoimună, declanşată de ingerarea alimentelor care conţin gluten, precum  sunt şi grâul, orzul, secara sau ovăzul. Astfel, în cazul unei persoane cu predispoziţie genetică, ce consumă în mod repetat gluten, se declanşează o reacţie autoimună ce cauzează leziuni ale intestinului subţire, acestea, la rândul lor, determinând tulburări de digestie sau de absorbţie.

Un alt lucru îngrijorător, pe lângă numărul tot mai mare de persoane care manifestă intoleranţă la gluten, este că doar o mică parte dintre românii care suferă de această afecţiune sunt diagnosticaţi (potrivit ultimelor estimări realizate aproximativ 20%).

“Întrucât simptomele intoleranţei la gluten pot fi uşor confundate cu alte boli precum este anemia, problemele digestive sau oboseala cronică, această afecţiune este foarte dificil de diagnosticat. Cu toate acestea, pentru a preveni evoluţia bolii şi apariţia complicaţiilor, este recomandat ca la prezentarea oricărui simptom care poate fi asociat cu intoleranţa la gluten să ne facem o serie de teste amănunţite prin care să putem confirma sau infirma diagnosticul”, a mai spus reprezentanta companiei, la origine biolog.

Conform acesteia, oboseala cronică, disfuncţiile digestive, balonarea, depresia, scăderea în greutate, flatulenţa,  durerile abdominale recurente, durerile articulare sau spasmele musculare se regăsesc printre principalele simptome prin care se poate manifestă intoleranţa la gluten, însă, de la caz la caz, aceste simptomele pot trece aproape neobservate sau pot devolta complicaţii severe, cu un impact negativ asupra vieţii de zi cu zi.

Cum putem depista intoleranţa la gluten?

Când vine vorba de principalele metode de depistare ale intoleranţei la gluten, reprezentanţii AlimenteSpeciale.ro susţin că ţara noastră a făcut progrese în acest sens, la momentul actual un suspect de celiachie putându-şi confirma sau infirma afecţiunea prin intermediul analizelor de sânge, a biopsiei intestinale, sau, mai simplu, cu ajutorul unuia dintre testele rapide pentru celiaci existente pe piaţă.

Ce facem dacă am fost diagnosticaţi cu intoleranţă la gluten?

Din păcate, în cazul acestei boli, odată ce rezultatul este confirmat nu există un tratament medicamentos care să ducă la vindecarea afecţiunii. Tratamentul constă în excluderea completă a glutenului din alimentaţie, astfel împiedicând atât dezvoltarea bolii, cât şi apariţia unor alte afecţiuni asociate precum sunt şi malnutriţia severă (întârzierea dezvoltării la copii), osteoporoza, infertilitatea, afecţiunile cerebrale sau chiar unele tipuri de cancer.

Cu toate acestea, potrivit Mariei Martac, piaţa de alimente speciale pentru celiaci s-a dezvoltat din ce în ce mai mult în ultima perioadă şi în România, atât în mediul online, cât şi în segmentul de retail, deşi încă nu se poate compara cu nivelul celorlalte state europene. Astfel, persoanele care suferă de intoleranţă la gluten au posibilitatea de a alege dintr-o gamă variantă de alimente speciale pentru ei. Pâinea, făina şi derivatele,  dulciurile de patiserie, pastele, ciocolata sau băuturile fără gluten sunt doar câteva dintre produsele de care celiacii se pot bucura în continuare.

“Produsele pentru alimentaţie specială şi, în special, cele pentru intoleranţa la gluten sunt importate în proporţie foarte mare,  în România neexistând încă o capacitate de producţie reprezentativă pe acest segment. Producătorii cu care noi colaborăm sunt certificaţi fara gluten, astfel încât riscul de contaminare a alimentelor este 0, iar acest lucru poate fi vizibil mai ales în gradul de mulţumire al clienţilor”, a subliniat Maria Martac.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”