Ceapa – o sursă inepuizabilă de sănătate

Chiar dacă, de cele mai multe ori, te face să plângi, încearcă să nu fugi de acestă legumă senzaţională. Pe lângă faptul că oferă un gust delicios mâncărurilor are efecte minunate asupra sănătăţii.
  • Publicat:
Ceapa - o sursă inepuizabilă de sănătate

Chiar dacă, de cele mai multe ori, te face să plângi, încearcă să nu fugi de acestă legumă senzaţională. Pe lângă faptul că oferă un gust delicios mâncărurilor, are efecte minunate asupra sănătăţii.

Reţine însă un sfat valoros, şi anume acela de a nu mai decoji prea mult ceapa, deoarece cu cât arunci mai mult din ea, cu atât pierzi mai multe substanţe benefice. Iar dacă după o masă la care ai servit şi ceapă eşti nevoit să socializezi iar periuţa de dinţi nu îţi este la îndemână, consumă câteva felii de portocală sau poţi chiar să mesteci câteva coji de portocală, care fac minuni în privinţa mirosului specific de ceapă.

Şi dacă nu eşti un consumator frecvent de ceapă, efectele sale benefice asupra sănătăţii cu siguranţă îţi vor schimba părerea. Iată câteva dintre minunăţiile pe care le poate face această legumă banală.

Ceapa este considerată de mulţi un antibiotic natural care ajută organismul să lupte împotriva stafilococilor, are efect asupra tusei, acţionează ca un emolient, sedativ, digestiv, calmant. Ceapa este medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat în trecut de părinţii şi bunicii noştri pentru gripă şi răceală.

  • Are proprietăţi antibiotice, antiinflamatoare (de efect pentru gută şi artrită), antiseptice (luptă împotriva bacteriilor, inclusiv E. Coli şi Salmonella, infecţii la nivelul tractului urinar), antimicrobiene şi carminative (de efect pentru constipaţie şi balonări).
     
  • Este o sursă bogată de fier (previne anemia), fibre, potasiu (cu rol în echilibrul electrolitic al organismului), vitaminele A (protejează pielea şi mucoasele), B (ajută la creşterea metabolismului, imbunătăţirea sistemului imunitar si a celui nervos şi menţinerii sănătăţii pielii şi muşchilor) şi C (creşte rezistenţa sistemului imunitar).

  • 100 de grame de ceapă aduc doar 44 de calorii în corp şi asigură o doză însemnată de fibre, necesare bunei desfăşurări a tranzitului intestinal, dar care ajută şi la scăderea nivelului de cholesterol şi, astfel, la reducerea riscului de afecţiuni ale inimii.
     
  • Coaja de ceapă conţine quercitină, un antioxidant extrem de important care previne formarea cheagurilor de sânge, astmul, diabetul, ateroscleroza şi infecţiile la nivelul tractului digestiv şi, mai mult decât atât, are proprietăţi antiinflamatoare care ţin la distanţă diferite tipuri de cancer.

 

De asemenea, ceapa conţine sulf, care are un rol protector asupra ficatului, mai ales atunci când combinăm, de exemplu, o salată de legume cu ceapă la o friptură de vită. Acest mix este perfect pentru stimularea transportului aminoacizilor către creier şi sistemul nervos în general, asigurându-se astfel o stare psihică echilibrată.

Ceapa este în acelaşi timp o sursă bogată de crom, un mineral care asigură sensibilitate adecvată la insulină, hormonul secretat de pancreas pentru a “escorta” zahărul la nivelul celulelor şi astfel scăzând şansele de diabet.

Şi pielea are de câştigat de pe urma banalei cepe. Studiile arată că sucul proaspăt de ceapă aplicat de arsurile minore sau ciupiturile de insecte grăbeşte vindecarea şi regenerarea ţesuturilor. Şi nu te speria dacă te ustură un pic, efectul este garantat.

O mască eficientă contra pistruilor şi a cuperozei poate avea la bază ingrediente naturale cu maxim efect, cum ar fi de exemplu sucul de ceapă amestecat cu ulei de măsline, la care se adaugă suc proaspăt de castravete, pentru un plus de prospeţime şi hidratare.
Iar pentru că suntem în acea perioadă a anului în care mâinile au foarte mult de suferit din cauza frigului, poţi încerca un remediu naturist pe bază de suc de ceapă şi miere, în părţi egale, care ajută la tratarea crăpăturilor pielii şi echilibrarea pH-ului.

Trebuie să ţineţi cont însă că există şi contraindicaţii, adresate în special bolnavilor de gastrită, celor care suferă de sindrom de colon iritabil sau colită, şi este recomandat consumul treptat şi în cantităţi mici astfel încât organismul să se obişnuiască, deoarece ingestia unei cantităţi nepotrivite poate diminua peristaltismul gastric, îngreunând digestia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”