Carnea procesată şi alimentaţia săracă în fibre, ”vinovate” de apariţia cancerului ?

Cancerul colorectal este pe locul doi ca frecvenţă în rândul femeilor, după cancerul de sân, şi al treilea ca frecvenţă în rândul bărbaţilor, după cel de plămâni şi prostată. 15 la sută dintre cancere pot fi moştenite genetic, însă în restul cazurilor, fumatul şi alcoolul pot juca un rol fatidic.
  • Publicat:
Carnea procesată şi alimentaţia săracă în fibre,  ''vinovate'' de apariţia cancerului ?

Cancerul colorectal este pe locul doi ca frecvenţă în rândul femeilor, după cancerul de sân, şi al treilea ca frecvenţă în rândul bărbaţilor, după cel de plămâni şi prostată. 15 la sută dintre cancere pot fi moştenite genetic, însă în restul cazurilor, fumatul şi alcoolul pot juca un rol fatidic.

În privinţa cancerului colorectal, specialiştii consideră că acesta apare pe fondul alimentaţiei dezechilibrate, bogate în carne, lactate procesate şi alimente cu aditivi.

“Cele mai periculoase sunt alimentele procesate din carne (sunt bogate în calorii şi cresc şi nivelul colesterolului), pâinea în cantitate mare şi produsele de panificaţie. În plus, alimentaţia pe bază de lactate din prezent este de o calitate mai slabă, din cauza metodelor industriale. Procesul pasteurizării şi utilizarea metodelor de sterilizare pot distruge atât microorganismele benefice, cât şi pe cele dăunatoare. De asemenea, pentru a fi procesate, alimentele suferă o serie de modificări fizice, chimice şi conţin aditivi artificiali care au potenţial carcinogen”, avertizează medicul Cristina Guduleasa, specialist radioterapie.

Fumatul creşte riscul de cancere colorectale de 2,5 ori, existând studii care au legat fumatul de dezvoltarea adenoamelor colorectale, în special după 35 ani de fumat. “Alcoolul e un factor de risc important pentru mai multe tipuri de cancer, printre care şi cele de colon. Există mai multe mecanisme prin care alcoolul îşi exercită acest potenţial de a dezvolta tumori maligne, cum ar fi metabolizarea lui în acetaldehidă, compus chimic cancerigen”, adaugă specialistul.

În general, evaluăarea medicală anuală este esenţială. După vârsta de 40 de ani, aceasta poate include consultul gastroenterologic şi colonoscopia virtuală. Ele trebuie făcute mai ales de către cei care au cancere în familie sau boli precum colita sau polipii adenomatoşi, factori de risc semnalaţi de medici. Acestea pot pune în evidenţă cancere colorectale înainte ca maladia să ajungă în stadii avansate.

“Rezecţia totală a tumorii este tratamentul optim când se detectează endoscopic sau radiologic o leziune malignă în intestinul gros. Radioterapia pelvisului este indicată mai ales pacientilor cu cancer rectal, ca urmare a probabilităţii de 30-40%  de a face recurenţe regionale după rezecţia chirurgicală completă a tumorii. Radioterapia preoperatorie e indicată la pacienţii cu cancere rectale mari, potenţial nerezecabile, pentru ca acestea să se poată micşora suficient pentru a permite îndepărtarea chirurgicală ulterior.

De asemenea, chimioterapia este aplicată în cancerul rectal, iar radioterapia postoperatorie, atunci când este combinată cu chimioterapia, reduce probabilitatea recurenţelor regionale. Astfel, cresc şansele de vindecare”, descrie tabloul tratamentelor medicul Cristina Guduleasa.

Orice simptom digestiv persistent, precum scaunele cu sânge, constipaţia sau durerile trebuie semnalat medicului. Aceasta pentru că pot anunţa un cancer care, diagnosticat corect şi la timp, se poate trata cu succes. Nu trebuie neglijate nici hidratarea corectă, cele 30 de minute de sport zilnic şi un regim alimentar bogat în fibre din cereale integrale, care menţin sănătatea sistemului digestiv.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: