Cancerul gastric (cancerul de stomac): simptome si tratament

Cancerul gastric (cancerul de stomac): simptome si tratament

Cancerul gastric – descriere generala

Cancerul gastric are ca punct de plecare  mucoasa gastrica (stratul cel mai intern al stomacului), si reprezinta una dintre cele mai frecvente localizari maligne.

Incidenta este mai crescuta la sexul masculin, iar varsta medie la care survine este de 50-70 de ani.
– Alimentatia – consumul de alimente afumate sau uscate, excesul de sare, consumul scazut de fibre vegetale
– Fumatul, consumul de alcool
– Infectia cu helicobacter pylori
– Interventiile chirurgicale la nivelul stomacului in antecedente
– Polipii gastrici
– Ulcerul gastric
– Gastrita atrofica
– Sexul masculin si varsta inaintata
– Antecedentele familiale

Cancerul gastric: simptome

Exista posibilitatea ca un cancer de stomac sa nu prezinte nici un semn sau simptom in stadiile initiale, sau simptomatologie vaga pe care pacientul o poate ignora (simptomatologie nespecifica).

Cu timpul insa apar senzatia de satietate precoce, scadere ponderala, pierderea apetitului, arsuri gastrice, dureri in etajul abdominal superior, greturi, varsaturi, disfagie (dificultatea de a inghiti), tulburari ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie).

In stadiile avansate pot apare ascita (acumularea de lichid in abdomen), icterul, hematemeza (pierderea de sange prin varsatura), melena (scaun negru ca pacura, lucios,cu miros de gudron-apare ca urmare a sangerarii tumorii gastrice, sange care trecand prin tubul digestiv este digerat si eliminat prin scaun ca melena), masa palpabila in regiunea epigastrica, etc.

Diagnosticul de cancer gastric

In momentul in care pacientul se prezinta la medic cu o simptomatologie orientativa pentru un cancer digestiv, medicul chirurg va recomanda o serie de analize si investigatii menite sa stabileasca starea actuala a pacientului, sa confere certitudinea unui cancer de stomac, sa stabileasca daca boala este intr-un stadiu incipient sau avansat  si sa adopte atitudinea terapeutica potrivita pentru fiecare caz in parte.

Bilantul initial presupune, pe langa realizarea examenului fizic, recoltarea analizelor de sange care pot arata o anemie (semn al pierderii de sange din tumora gastrica) markeri tumorali crescuti (CA 19-9, antigen carcinoembrionar), ecografia abdominala (poate arata lichidul de ascita sau metastazele hepatice in stadiile avansate) endoscopia digestiva superioara (vizualizeaza formatiunea tumorala gastrica si o biopsiaza –esantionul recoltat va fi analizat histopatologic si va stabili despre ce tip de cancer este vorba), tranzit baritat, etc.
De asemenea, se urmareste excluderea unor afectiuni ce pot avea manifestari asemanatoare –ulcerul gastric (durerea din cancerul gastric este mai intensa si nu cedeaza la tratamentul obisnuit pentru ulcer).

Bilantul de extensie : presupune realizarea unei tomografii computerizate, examen imagistic care stabileste raporturile tumorii cu organele vecine si daca acestea au fost invadate sau nu (prin crestere in dimensiuni tumora poate invada splina, pancreasul, vezica biliara, colonul transvers), invazia ganglionilor limfatici regionali, aparitia metastazelor hepatice, ascitei, metastazelor ovariene la femei, metastazelor pulmonare etc; de asemenea o ecoendoscopie poate fi realizata pentru a stabili gradul de intindere a tumorii la nivelul peretelui gastric. Internat in sectia de chirurgie, bolnavului i se vor corecta dezechilibrele biologice (anemia, dezechilibrele ionice). O patologie asociata va fi tratata prin consulturi realizate de medici de alte specialitati. Inaintea operatiei acesta va primi vizita medicului anestezist.

Cancerul gastric: tratament

Chirurgia si chimioterapia joaca rolul cel mai important. In stadiile mai putin avansate chirurgia are viza radicala urmarind vindecarea bolnavului.

In functie de localizarea tumorii la nivel gastric, tehnica chirurgicala presupune indepartarea stomacului, partial sau in totalitate, impreuna cu teritoriul limfatic aferent (ganglionii invadati neoplazic). In locul stomacului  indepartat in totalitate, va fi adusa din etajul abdominal inferior o ansa intestinala (jejun) care se va sutura de esofag cu sau fara crearea unui rezervor in ideea inlocuirii cavitatii gastrice (gastrectomie totala cu esojejunoanastomoza pe ansa intestinala in “Y” sau omega).

Daca stomacul a fost indepartat partial, atunci acelasi segment de intestin subtire va fi suturat la stomacul restant (gastrectomie subtotala cu gastrojejunoanastomoza) sau daca este posibil stomacul va fi suturat la duoden (gastroduodenoanastomoza) restabilindu-se astfel continuitatea digestiva. Chimioterapia va completa tratamentul chirurgical avand scopul de a distruge celulele tumorale ramase dupa gestul chirurgical prevenind astfel recidiva.

In stadiile avansate (metastaze hepatice, peritoneale, ascita) chimioterapia se aplica initial incercand sa converteasca bolnavul la un stadiu operabil. Chirurgia se practica in stadiile avansate in cazul sangerarilor care nu se opresc, in cazul aparitiei stenozelor cardiale (pentru cancerele situate sus la nivel gastric  foarte aproape de esofag, caz in care bolnavul nu se poate alimenta), in cazul aparitiei icterului, sau ocluziei (prin invazie de colon transvers sau carcinomatoza peritoneala). Gestul chirurgical in aceste cazuri foarte avansate va scoate bolnavul din zona de risc vital in care se gaseste in asa fel incat acesta sa poata continua tratamentul oncologic.

Cand trebuie mers urgent la medic

Orice persoana care se confrunta cu simptomele urmatoare ar trebui sa mearga urgent la un consult medical:

  • dificultatea la inghitire;
  • slabirea inexplicabila in ultimele 6 luni
  • prezenta unei umflaturi abdominale;
  • tulburarile digestive care dureaza mai mult de doua saptamani si care nu trec cu remedii uzuale.

Surse: www.nhs.uk, www.cancer.org

Articol revizuit in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Tuca Ştefan - medic chirurg
Dr. Stefan Tuca este medic primar in Chirurgie generala. Are competenta in Chirurgie laparoscopica avansata, Chirurgie bariatrica, Chirurgie colorectala, Chirurgie laparoscopica a peretelui abdominal, flebologie, chirurgie parietala abdominala, Chirurgie biliara si hepatica, Chirurgie splenica, Chirurgia ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”