Legătura dintre transpiraţie şi acnee – mit sau realitate?

Transpiraţia reprezintă un mecanism natural al organismului, fiind un lucru firesc ca oamenii să transpire destul de mult în timpul anotimpurile calde, dar uneori chiar şi la temperaturi mai scăzute, când sunt nervoşi, emoţionaţi sau furioşi.
  • Publicat:
Legătura dintre transpiraţie şi acnee – mit sau realitate?

Acneea reprezintă una dintre cele mai răspândite afecţiuni ale pielii indiferent de vârstă, fiind adesea vinovată de alte probleme, cum ar fi depresia, stima scăzută de sine şi disconfortul în societate.

Multe persoane sunt de părere că în spatele acestei afecţiuni se află transpiraţia, care ar favoriza apariţia şi răspândirea coşurilor.

Domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie explică dacă această afirmaţie este susţinută şi prin dovezi medicale sau reprezintă un simplu mit.

Transpiraţia reprezintă un mecanism natural al organismului, fiind un lucru firesc ca oamenii să transpire destul de mult în timpul anotimpurile calde, dar uneori chiar şi la temperaturi mai scăzute, când sunt nervoşi, emoţionaţi sau furioşi.

În cazul transpiraţiei excesive apărute în lipsa unor factori cum ar fi temperaturile ridicate sau emoţii puternice, dar în combinaţie cu purtarea de îmbrăcăminte ocluzivă, sintetică, strânsă pe piele şi frecarea ei de piele, se întâmplă să fie observată dezvoltarea de foliculită, confundată frecvent cu acneea.

Atunci când transpiram în exces, în pori se acumulează celule moarte, exces de sebum şi chiar şi bacterii. Umezeala permite bacteriilor să se înmulţească rapid şi declanşează adesea o inflamaţie în interiorul pereţilor foliculilor de par, caz în care îşi face apariţia foliculita, o eruptie acneiformă persistentă şi rezistentă la tratament.
Aceasta are o distribuţie oarecum atipică în comparaţie cu acneea clasică, ce afecteaza mai ales obrajii şi fruntea. Agenţii microbieni cel mai frecvent prezenţi sunt bacteria stafilococ auriu şi ciuperca pityrosporum ovale sau malassezia furfur”, explică specialistul dermatolog.

Foliculita se prezintă prin coşuri roşii si pustule care provoacă mâncărime, usturime sau disconfort. Apare de cele mai multe ori la nivelul zonelor acoperite si supuse frecarii precum spatele, umerii si pieptul dar si la nivelul gatului, scalpului si mai rar la nivelul fetei.

Uneori, se consideră în mod greşit că transpiraţia apărută ca urmare a exerciţiilor fizice, la sala de fitness de exemplu, reprezintă o cauză a apariţiei acneei. Conform medicilor, acest lucru este doar un mit, singurul lucru care ar putea favoriza apariţia unei episod de acnee după orele de sport fiind eventualitatea ca pielea să nu fie curăţată corespunzător.

Sfaturi pentru îngrijirea pielii

Un prim pas este evitarea hainelor prea strâmte, care se freacă de piele. Ba mai mult, dacă purtăm o pălărie, ochelari de soare, o cască în timpul practicării diferitelor sporturi sau alte echipamente de protecţie, este recomandat ca ele să fie curaţate frecvent deoarece aceste suprafeţe pot colecta murdărie şi sebum, care vor fi apoi transferate pe piele.

Este recomandat să evităm contactul dintre mâini şi faţă, mai ales în timpul exerciţiilor fizice, când atingerea feţei va transfera pe piele bacterii. Cele din urmă se dezvoltă în medii umede, cum ar fi sala de gimnastică, iar contactul lor cu pielea va duce la posibila apariţie a pustulelor. Excesul de transpiraţie poate fi şters cu un prosop curat şi uscat, în niciun caz cu mâinile sau tricoul”, atenţionează specialistul dermatolog.

În cazul persoanelor care au părul lung, purtarea părului pe spate şi prinderea bretonului – dacă el există –  poate împiedica rezidurile şi sebumul în exces să înfunde porii. O coadă de cal este recomandată mai ales în timpul exerciţiilor de fitness.

Deşi majoritatea machiajului de pe piaţă este noncomedogenic – deci nu ar trebui să înfunde porii, cste recomandat să nu fie folosit în timpul antrenamentului, ci să fie aplicat după.

În cazul necesităţii unui tratament medicamentios, este recomandat ca acesta să se facă la recomandarea medicului dermatolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”