T3 ( Triiodotironina )

Informatii generale

T3 este  in principal responsabil de actiunile hormonilor tiroidieni la nivelul diverselor organe tinta.

Cea mai mare parte a hormonului T3 se formeaza extratiroidian, in special in ficat, prin deiodinarea enzimatica in pozitia 5′ a lui T4. Din acest motiv concentratia serica de T3 reflecta mai mult starea functionala a tesuturilor periferice, decat performanta secretorie a glandei tiroide. Reducerea conversiei T4 in T3 genereaza scaderea concentratiei serice de T3. Conversia este diminuata de medicamente (propranolol, glucocorticoizi, amiodarona) sau in conditiile unor afectiuni non-tiroidiene severe (“sindromul de T3 scazut”).
Ca si T4, peste 99% din cantitatea de T3 este legata de proteinele transportoare, dar cu o afinitate de 10 ori mai mica.
T3 este mai activ metabolic decat T4, dar efectul sau este mai putin prelungit3;4.

Recomandari pentru determinarea T3 – diagnosticul tireotoxicozei T3 (TSH supresat cu T4 normal) sau a cazurilor in care FT4 este normal in prezenta semnelor de hipertiroidism; stabilirea prognosticului la pacientii cu boala Basedow-Graves; evaluarea tireotoxicozei induse de amiodarona; evaluarea tireotoxicozei artificiale (indusa de Cytomel); monitorizarea terapiei de substitutie cu T41;3;5.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)4.

Specimen recoltat – sange venos4.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator4.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C4.

Volum proba – minim 0.5 mL ser4.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat4.

Stabilitate proba – 7 zile la 2-8°C; 1 luna la -20°C; nu decongelati/recongelati4.

Metoda

Metoda imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA)4.

Valori de referinta – sunt in functie de varsta4:

Varsta

Valoare (nmol/L)

0-3 zile

1.48-4.48

4 zile- 2luni

0.95-3.74

2-12 luni

1.25-4.31

2-6 ani

1.27-3.87

7-11 ani

1.42-3.37

12-19 ani

1.28-3.31

Adult

1.3-3.1

Femeile gravide au concentratii de T3 mai mari, corelate cu varsta gestationala:

– trimestrul I: 1.61-3.53 nmol/L;

– trimestrul II: 1.98-4.03 nmol/L;

– trimestrul III: 2.08-4.02 nmol/L4.

Factori de conversie: nmol/L x 0.651=ng/mL; ng/mL x 1.536=nmol/L.

Limita de detectie0.300 nmol/L (0.195 ng/dL)4

Valori de alerta clinica – nivel scazut: <0.77 nmol/L; nivel crescut: >4.62 nmol/L1.

Limite si interferente

Acest test nu se recomanda pentru diagnosticarea hipotiroidismului; valorile scazute prezinta semnificatie clinica minima.

Nivelul de T3 este afectat de modificari ale proteinelor serice sau ale situsurilor de legare (scazut in sindroame nefrotice, crescut in sarcina). In aceste situatii se recomanda dozarea FT33.

• Medicamente

Cresteri: acid valproic, amiodarona, clofibrat, contraceptive orale, fenitoin, fenotiazine, fluorouracil, insulina, L-tiroxina, mestranol, opiacee, propiltiouracil, ranitidina, tamoxifen, terbutalina, TRH2.

Scaderi: agenti radiologici, amiodarona, asparaginaza, aspirina, atenolol, carbamazepina, colestiramina, cimetidina, clomifen, clomipramina, corticosteroizi, danazol, dexametazon, diclofenac, fenitoin, fenobarbital, furosemid, alfa-2a interferon, iodura de potasiu, isotretinoin, litiu, metimazol, metoprolol, naproxen, netilmicina, penicilamina, prednison, propranolol, steroizi anabolizanti, somatostatin, sulfoniluree, teofilina2.

• Interferente analitice

Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:

– autoanticorpii fata de hormonii tiroidieni;

– tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se  faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;

– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu4.

Bibliografie

1. Frances Fischbach. Chemistry studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009, 478.

2. Frances Fischbach. Effects of the Most Commonly Used Drugs on Frequently Ordered Laboratory Tests. in A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009, 1254.

3. Jacques Wallach. Afectiuni endocrine. In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor Medicale, Romania, Ed. 7, 2001, 769.

4. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

5. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Tri-iodothyronine (T3), Free, Serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”