Tusea prelungită la copii este contagioasă? Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, răspunde

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, ne-a explicat ce ar trebui să facă părinții în situația în care cei mici se confruntă cu tusea prelungită.
  • Publicat:

Invitat în emisiunea „Ce se întâmplă, Doctore?”, Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, ne-a explicat ce ar trebui să facă părinții în situația în care cei mici se confruntă cu tusea prelungită, după un episod de răceală sau gripă, dar mai ales dacă acesta mai este sau nu contagios.

Întrebat dacă tusea prelungită poate fi un semn de vindecare, Dr. Mihai Craiu ne-a explicat că „Trebuie să spunem că toate studiile făcute pe populație pediatrică, oriunde în lume. Altfel, există un faimos articol care e o analiză sistematică a studiilor moderne făcute la nivel global. Deci, populații de diverse background-uri etnice, cu diverse niveluri de dezvoltare socio-economică din diverse zone de climă, arată că 80% din copiii preșcolari, adică aproape toți, la o săptămână de la debutul bolii acute, deci la 7 zile, încă tușesc, tușesc zilnic. Nu din când în când. Și dacă ne uităm în articolul ăsta din British Medical Journal pe care l-am menționat, observăm că un sfert din copii, la 3 săptămâni de la debutul bolii acute încă mai tușesc.

Evident că la 3 săptămâni ai anticorpii împotriva oricărei viroze a fost și nu mai dai nimic ca boală acută altui copil. Asta ca să nu mai spunem că există deseori în patologia pediatrică scenarii cu tuse care nu au nicio legătură cu infecțiile.

Mulți copii cu tusea prelungită pot avea o alergie sau reflux gastroesofagian sau sindrom descendent. Adică ceva probleme ORL cu vegetații adenoide mai mari, polipi, pe românește, sau amigdale voluminoase. Deci nu întotdeauna tusea este semnul unei boli care transmite niște agenți patogeni altor copii”.

Urmărește interviul integral pe canalul de Youtube.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult