CORONAVIRUS – Ce categorii de persoane sunt mai expuse bolii

Persoanele cu o imunitate bună pot trece relativ uşor peste boală, mai ales dacă este depistat din timp şi primesc tratament adecvat. Dar există numeroase categorii care sunt extrem de expuse şi pentru care boala poate fi fatală.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Noul coronavirus este extrem de contagios şi oricine îl poate contacta.Persoanele cu o imunitate bună pot trece relativ uşor peste boală, mai ales dacă este depistat din timp şi primesc tratament adecvat.Dar există numeroase categorii care sunt extrem de expuse şi pentru care boala poate fi fatală.

Primii care sunt cei mai expuşi sunt persoanele adulte, de peste 60 de ani.Odată cu înaintarea în vârstă, sistemul imunitar slăbeşte în mod natural.

O altă categorie extrem de vulnerabilă sunt persoanele care au deja afecţiuni respiratorii cronice.Noul coronavirus se multiplică în gât şi migrează în plămâni, adesea ducând la obstrucţii pulmonare.
Fumătorii, de orice vârstă, sunt şi ei extrem de expuşi.Fumatul compromite sistemul imunitar, irită mucoasa faringelui şi diminuează capacitatea de funcţionare a plămânilor.

Persoanele cu diabet, boli cardiovasculare, renale, HIV au sistem imunitar compromis, şi resursele de a lupta cu boala sunt drastic diminuate. Cei care fac chimioterapie trebuie, de asemenea, să ia măsuri extreme de precauţie.

Persoanele care sunt în tratament antidepresiv sau cu anxietate severă trebuie să beneficieze de asemenea, de atenţie suplimentară. Chiar dacă nu au contactat coronavirus, izolarea şi informaţiile care induc panică le pot agrava starea.

sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult