Dr. Irina Paraschiv Orban: Când ne îngrijorează amețelile

Dr. Irina Paraschiv Orban ne-a explicat când ar trebui să ajungem la medic, dacă avem amețeli.
06.04.2021 | Bianca Poptean

Amețelile pot avea mai multe cauze, variind în intensitate de la o senzație de ușor leșin până la vertij ( acea senzație în care totul pare că se învârte în jurul tău) sau tulburări de echilibru. Cauzele amețelii pot indica rău de mișcare sau afecțiuni ale urechii interne, dar și probleme neurologice. Am invitat-o alături de noi astăzi pe dr Irina Paraschiv Orban, medic neurolog, pentru a înțelege ce e de făcut în cazul amețelilor.

Amețeala este un termen care înglobează mai multe simptome. Amețeala care este descrisă de pacient ca o amețeală sau cap tulbure trebuie diferențiată de vertij care presupune o senzație rotatorie, atât a persoanei față de mediu, cât și a mediului față de persoană. Fiecare are patologii diferite, spune dr Irina Paraschiv Orban, medic neurolog.

Vertijul poate arăta o patologie de tip central, o afectare a acestui sistem nervos sau poate semnala o patologie a urechii interne. Pe când amețeala poate semnala o afecțiune cardiacă. Senzația de pre leșin poate interveni din cauza hipotensiunii ortostatice, adică a scăderii tensiunii când ne ridicăm în picioare, care poate fi tot de natură cardiacă.

 

Când mergem la medic

 

Amețelile de scurtă durată și neasociate cu alte simptome nu ar trebui să ne îngrijoreze. Însă, atunci când amețelile sunt însoțite cu tulburările de echilibru, cu atât mai mult cu cât determină instabilitate a mersului și cu cât determină căderi nesistematizate, acestea arată afecțiuni ale sistemului nervos central.

Sunt și alte simptome ce ar trebui luate în considerare, spune dr Irina Paraschiv Orban, medic neurolog: tulburări de coordonare, vedere dublă, asociere cu tulburări de vorbire și pronunție dificilă. În aceste cazuri este absolut necesar ca pacientul să meargă la medic, fiind vorba, probabil, de o afectare a sistemului nervos central. Amețelile însoțite de astfel de simptome trebue neapărat investigate de un medic specialist neurolog.