Ce alimente să consumi după o criză de fiere

O criză de fiere vine nu doar cu un disconfort general, dar impune și anumite restricții alimentare. Iată ce alimente să consumi după o criză de fiere.

O criză de fiere vine nu doar cu un disconfort general, dar impune și anumite restricții alimentare. Iată  cum apare și ce alimente să consumi după o criză de fiere.

Dischinezia biliară (bilă leneșă) este o afecțiune a colecistului, care numai elimină corect bila, substanța responsabilă cu digerarea grăsimilor.

Crizele de fiere reprezintă deplasarea calculilor biliari prin canalul digestiv și se manifestă prin greață, vărsături, dureri intense, frisoane.

Cum apar crizele de fiere – colecistitele

Vezica biliară este un organ mic, în formă de pară, pe partea dreaptă a abdomenului, sub ficat. Vezica biliară conține un fluid digestiv care se eliberează în intestinul subțire, lichidul biliar. În majoritatea cazurilor, colecistita este cauzată de calculii biliari care blochează tubul ce duce în afara vezicii biliare. Drept urmare, acumularea de lichid biliar poate cauza inflamații. Problemele legate de canalul biliar și tumorile sunt celelalte cauze ale colecistitei.

Dacă este lăsată netratată, colecistita poate duce la complicații grave, care pot pune în pericol viața, ca de exemplu ruptura vezicii biliare. Tratamentul pentru colecistită implică deseori o intervenție chirurgicală de îndepărtare a vezicii biliare.

Colecistita este o inflamație a vezicii biliare. În marea majoritate a cazurilor, colecistita este asociată calculilor biliari, mai precis atunci când un calcul obstrucționează canalul cistic, ducând adesea la infectarea acestuia (cu bacterii din duoden), iar regiunea din amonte se inflamează. Netratată, se poate ajunge la gangrenarea vezicii, urmată de peritonită. Alte complicații sunt colangita, cronicizarea infecției, abcese peri-veziculare etc.

Criza acută este intensificată de obicei de o masă bogată în grăsimi, caracterizându-se prin instalarea rapidă a unei dureri intense, constante, localizată în cavitatea abdominală, în partea dreaptă și care cedează treptat în 12 ore.

Crizele de fiere – tratament

Deoarece colecistita reapare frecvent, majoritatea persoanelor cu această afecțiune în cele din urmă solicită o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie). Momentul intervenției chirurgicale va depinde de gravitatea simptomelor și de riscul general al problemelor din timpul și după intervenția chirurgicală. Colecistectomia este cel mai des executată folosind o cameră video mică, montată la capătul unui tub flexibil. Astfel chirurgul poate să vadă în interiorul abdomenului și poate să utilizeze instrumente chirurgicale speciale pentru îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie laparoscopică).

Ce alimente să consumi după o criză de fiere și cum poate fi prevenită

Puteți reduce riscul de colecistită prin respectarea următoarelor măsuri pentru prevenirea calculilor biliari:

  • Urmați o dietă sănătoasă. Pentru a reduce riscul de calculi biliari, alegeți o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale. Dietele bogate în grăsimi si sărace în fibre pot crește riscul de apariție a calculilor biliari.
  • Slăbiți lent. Pierderea rapidă în greutate poate crește riscul de apariție a calculilor biliari.
  • Mențineți o greutate normală. Excesul de greutate crește riscul de apariție a calculilor biliari. Pentru a obține o greutate normală, reduceți caloriile și creșteți activitatea fizică. Mențineți o greutate bună continuând să vă alimentați bine și să faceți exerciții fizice.

 

Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Sorina Fredholm, antreprenor de wellness: Trucuri pentru preparate vegane gustoase