Carla Buleanu, psiholog: beneficiile terapiei asistate de animale

Am stat de vorbă cu Carla Buleanu, psiholog, care ne-a explicat cum funcționează terapia asistată de animale, atât pentru copii, cât și pentru adulți.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Terapia cu animale este o altă formă de terapie care vine la pachet cu numeroase beneficii. Am stat de vorbă cu Carla Buleanu, psiholog, care ne-a explicat cum funcționează atât pentru copii, cât și pentru adulți.

„Terapia asistată de animale este o terapie complementară. Vine cumva în ajutorul celorlalte terapii clasice, doar că are un element foarte important în plus: câinele. Beneficiile sunt extrem de multe. Vorbim și de beneficii psiho-sociale și psiho-fiziologice, creșterea empatiei, foarte multe beneficii pe partea de socializare, atât copiii, cât și adulții învață foarte multe în urma interacțiunii cu câinele. Am înregistrat foarte multe beneficii și pe limbaj atunci când vorbim de copii”, ne explică psihologul.

Terapia cu animale, eficientă pentru copii și adulți

Terapia cu animale, mai exact terapia cu câini, vine în ajutorul copiilor cu diferite afecțiuni, în special cu TSA- tulburări din spectrul autist, dar este o terapie potrivită și pentru copiii cu probleme neurologice grave- sindrom Down. Ca schimbări observate în urma terapiei, Carla menționează că majoritatea copiilor se deschid mult mai repede în fața câinelui decât în fața unui adult, ceea ce ajută la trecerea peste anumite etape comparativ cu interacțiunea față de adult, unde perioada de împrietenire durează. În schimb, legătura cu câinele se produce instant.

Pentru că terapia cu animale este ideală și pentru adulți, Carla Buleanu este implicată într-un proiect al penitenciarului Jilava, unde câini salvați și aduși în cadrul penitenciarului, iar deținuții care își doresc intră într-un program de aproximativ trei luni unde lucrează zilnic cu câinii. Ei trebuie să-i dreseze, iar legăturile care se creează sunt fascinante.

„Le crește nivelul de empatie, pentru că acesta este scopul nostru principal, răbdarea, pentru că acolo chiar înveți să ai răbdare cu un câine pe care nu poți pune mâna și să-l aduci în stadiul în care să-l plimbi în lesă durează, nu se întâmplă într-o zi, două. Mai mult decât atât, am avut cazuri în care acești oameni atunci când au ieșit din penitenciar au adoptat câinele cu care au lucrat”, ne spune Carla Buleanu, psiholog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Web-Editor
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult