Trucul ca ouăle să nu mai crape. Cum trebuie să le ții la frigider și de ce nu e bine să consumi ouăle crăpate

În continuare îți explicăm și de ce nu e bine să consumi ouăle crăpate.
  • Publicat:
Trucul ca ouăle să nu mai crape. Cum trebuie să le ții la frigider și de ce nu e bine să consumi ouăle crăpate
Trucul ca ouăle să nu mai crape. Cum trebuie să le ții la frigider și de ce nu e bine să consumi ouăle crăpate

Oamenii de știință au dezvăluit cea mai bună metodă de a depozita ouăle și nu este deloc vorba de modul în care sunt ambalate în prezent. Se pare că depozitarea ouălor culcate pe o parte, și nu în poziție verticală, este cea mai bună modalitate de a preveni crăparea lor, potrivit cercetătorilor de la MIT. În continuare îți explicăm și de ce nu e bine să consumi ouăle crăpate.

Un nou studiu, publicat în revista Communications Physics, arată că ouăle ținute pe lateral sunt mai puțin susceptibile să se spargă decât cele ținute vertical. Se pare că laturile oului pot suporta mai bine șocurile atunci când sunt scăpate sau lovite decât capetele ascuțite sau rotunjite, iar acest lucru ar putea însemna mult pentru o depozitare corectă.

Cercetătorii au testat 180 de ouă, lăsându-le să cadă de la trei înălțimi diferite pentru a vedea cum rezistă în funcție de orientare. Rezultatul? Ouăle scăpate vertical aveau mai multe șanse să se crape decât cele scăpate pe lateral, chiar și de la cea mai mică înălțime.

Dintre ouăle scăpate vertical de la doar 8 milimetri, mai mult de jumătate s-au spart. Însă când au fost scăpate pe lateral? Mai puțin de 10% s-au crăpat.

Evaluarea cercetătorilor privind metoda corectă de depozitare a concluzionat că „ouăle sunt mai rezistente când sunt plasate orizontal”. Iar când vine vorba de spargerea ouălor pentru gătit, concluziile MIT sugerează că, în loc să le lovești în mijloc, e mai eficient să le spargi de vârf sau de bază.

Citește și: Câte ouă trebuie să mânânci, maximum, într-o săptămână, în funcție de vârstă. Sfatul experților în nutriție

Ce ar trebui să faci dacă ouăle sunt deja crăpate?

Dacă știi că tocmai ai crăpat oul din greșeală, atunci gătește-l imediat și e în regulă. Totuși, specialiștii avertizează împotriva utilizării ouălor găsite deja crăpate în cutia cumpărată din magazin.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult