Leguma care scade instant tensiunea arterială, fără să renunți la sare. „Nu este niciodată prea târziu să îți reduci tensiunea arterială, cu excepția persoanelor care au trecut de 100 de ani”

Un profesor a explicat că o anumită legumă este mai bună pentru tensiune decât limitarea consumului de sare.
  • Publicat:
Leguma care scade instant tensiunea arterială, fără să renunți la sare. „Nu este niciodată prea târziu să îți reduci tensiunea arterială, cu excepția persoanelor care au trecut de 100 de ani”
Leguma care scade instant tensiunea arterială. „Nu este niciodată prea târziu să îți reduci tensiunea arterială, cu excepția persoanelor care au trecut de 100 de ani”

Un profesor a explicat că o anumită legumă este de trei ori mai eficientă în reducerea tensiunii arteriale decât limitarea consumului de sare. Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College London și fondatorul aplicației de sănătate Zoe, a spus că oamenii ar putea fi surprinși de diferența pe care o face sarea. Dar el a explicat că există o legumă care este deosebit de eficientă în combaterea tensiunii arteriale ridicate. Este vorba despre sfecla roșie, care era populară încă din vremea romanilor, deoarece aceștia recunoșteau efectul pe care îl avea asupra fluxului sangvin.

Ce beneficii are sfecla vizavi de tensiunea arterială

„Sucul de sfeclă roșie are un efect special asupra tensiunii arteriale, existând destul de multe studii în care oamenii au consumat suc de sfeclă și care au arătat că acesta reduce tensiunea arterială de trei ori mai mult decât restricția de sare. Este încă un motiv pentru a include sfecla roșie în alimentație, mai ales dacă suferi de tensiune arterială mare, o poți consuma în salate, dar probabil că dacă o consumi de trei ori pe săptămână, tot vei obține beneficii. Ca întotdeauna, efectele vor varia de la o persoană la alta”, a explicat prof. Tim Specter.

Hipertensiunea, adesea numită „ucigașul tăcut”, trece frecvent neobservată până când duce la afecțiuni grave, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Tim Spector a subliniat în podcastul Zoe că tensiunea arterială ridicată afectează milioane de oameni. În noul podcast, specialistul explorează modul în care modificările în alimentație și stil de viață pot reduce în mod natural tensiunea arterială, fără să fie nevoie să ne bazăm exclusiv pe medicamente.

Citește și: Sfecla roșie, „balsam” pentru ficat

Prof. Spector a discutat despre diferitele boli asociate tensiunii arteriale ridicate, dincolo de accidentele vasculare cerebrale și infarctele. El a atras atenția asupra unei probleme pe care mulți oameni o experimentează la nivelul urechilor, care poate fi cauzată de hipertensiune.

„Pe lângă bolile renale, există probleme oculare cauzate de degenerescența maculară, care este adesea determinată de vasele de sânge din ochi. Pierderea auzului, microvasculatura urechii este implicată în acest proces și poate cauza și o problemă foarte deranjantă numită tinitus, în care auzi un bâzâit de intensitate redusă, dar extrem de neplăcut”, a explicat specialistul.

Există multe probleme, atât minore cât și grave, asociate cu lipsa unui control eficient al tensiunii arteriale. Jonathan Wolf, CEO-ul Zoe, a întrebat în cadrul podcastului dacă este prea târziu pentru a inversa daunele atunci când oamenii sunt diagnosticați cu hipertensiune.  Prof. Spector a răspuns că „Nu este niciodată prea târziu să îți reduci tensiunea arterială, cu excepția poate a persoanelor care au trecut de 100 de ani. Pentru majoritatea dintre noi, chiar dacă nu ai știut timp de 10 ani că ai tensiune mare, tot vei avea beneficii uriașe dacă îți scazi tensiunea la nivelul de 120 cu 80, unde vei începe să vezi îmbunătățiri, iar metabolismul și organismul tău se vor îmbunătăți și inflamația va scădea”.

Riscurile pentru multe dintre aceste afecțiuni vor scădea brusc. O parte din daune vor fi deja produse, dar îți vei proteja viața viitoare într-o măsură foarte importantă dacă acționezi. Cred că trebuie să fim foarte pozitivi în legătură cu acest lucru și să nu ne gândim la trecut, ci la viitor și la anii care urmează.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult