Salmonella este una dintre cele mai frecvente cauze ale intoxicațiilor alimentare, iar recent, roșiile și castraveții au fost identificați ca surse posibile într-un nou focar de infecție alimentară. Bacteria poate ajunge pe legume în timpul procesului de recoltare, transport sau depozitare, iar consumul acestora în stare crudă crește riscul contaminării.
Simptomele apar, de regulă, la 6–72 de ore după ce ai consumat alimente contaminate. Cele mai frecvente sunt:
Dacă diareea este severă sau conține sânge, este esențial să consulți imediat un medic.
Majoritatea persoanelor se recuperează în 4–7 zile, fără tratament specific. Totuși, în cazuri mai grave – în special la copii mici, vârstnici sau persoane cu sistem imunitar slăbit – infecția poate deveni periculoasă și poate necesita spitalizare sau administrare de antibiotice.
Potrivit FDA și CDC, a fost confirmat un focar de infecție cu Salmonella asociat castraveților produși de un cultivator din Florida, Bedner Growers. Produsul a fost retras de la vânzare în supermarketuri precum Walmart și Kroger, iar ancheta este în desfășurare. Dacă ai cumpărat castraveți recent din surse nesigure, evită consumul lor sau aruncă-i.
FOTO: Shutterstock