Odată cu venirea iernii, gospodinele și gospodarii din întreaga țară își fac loc în bucătării pentru pregătirea celor mai bune preparate tradiționale din carne. Cârnații de casă sunt nelipsiți, însă ardelenii au un mod aparte de a-i prepara, combinând carnea de porc cu cea de vită, pentru un gust și o aromă unică, intensă și memorabilă.
Pentru aproximativ 25 de cârnați, vei avea nevoie de:
3 kg carne de porc mai grasă
1,5 kg carne de vită
3 căpățâni de usturoi
1 lingură cimbru uscat
2 linguri boia dulce
1 lingură boia iute
1 linguriță piper
½ linguriță ienibahar
Mațe de porc
Mațele de porc trebuie curățate și spălate foarte bine, apoi răzuite cu dosul cuțitului sau cu o lingură de lemn. În paralel, se dizolvă 300 ml de sare într-un pahar de apă. Carnea de porc și de vită se taie cubulețe, peste care se adaugă usturoiul frecat cu sare și puțină apă, pentru a forma un mujdei aromat. Amestecul se lasă peste noapte, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Cârnații se pot monta clasic sau cu ajutorul unei mașini de tocat carne, având grijă să nu fie prea multă umplutură pentru a nu se rupe în timpul uscării. După ce au fost umpluți, cârnații se lasă câteva ore în bucătărie, apoi se agață pe o sârmă, într-un balcon rece, pentru a se usca ușor.
Rezultatul este o delicatesă specifică iernii: cârnați fragedi, aromați și perfect condimentați, ideali de servit alături de pâine de casă, muștar sau murături.
Sursă foto – galdricp / Envato