Pericolul la care te expui dacă cumperi pește congelat. Ce s-a descoperit la analizele de laborator

Peștele congelat, pericol ascuns? Analizele de laborator arată câtă gheață plătesc românii și cât de aproape de limită este contaminarea cu mercur.
  • Publicat:
Pericolul la care te expui dacă cumperi pește congelat. Ce s-a descoperit la analizele de laborator
Pericolul la care te expui dacă cumperi pește congelat. Ce s-a descoperit la analizele de laborator

În perioadele de „dezlegare la pește”, românii dau năvală în magazine și piețe pentru a respecta tradiția și pentru a se bucura de unul dintre cele mai apreciate alimente. Însă, ceea ce ar trebui să fie o alegere sănătoasă se dovedește adesea a fi o capcană: în multe cazuri, cumpărătorii plătesc mai multă gheață decât pește, iar unele produse prezintă un nivel alarmant de contaminare cu mercur.

Rezultatele analizelor de laborator din cadrul unui nou episod „Ce ne puneți în mâncare?” ridică semne de întrebare serioase privind calitatea peștelui congelat de pe rafturile magazinelor.

„Am avut o probă de dorada, de merluciu si celelalte probe de macrou. Analizele ne arată că macroul este o problema. Glazură declarată de exemplu pe unul dintre produse ca fiind maxim 10 la sută este în realitate de 26 la sută. Plătim gheaţa la preţ de peşte!”, a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.

Gheață la preț de pește

Peștele afișat la vitrină arată ireproșabil: ochii limpezi, corpul așezat pe un pat generos de gheață. Totuși, în spatele imaginii perfecte se ascunde un detaliu pe care foarte puțini cumpărători îl verifică – procentul de glazură, adică stratul de gheață ce protejează peștele congelat. Deși producătorii sunt obligați să menționeze pe etichetă cantitatea de gheață, analizele arată că realitatea este cu totul alta.

Noi avem de exemplu un file de macrou cu piele etichetat ca fiind 10 la sută procent de glazură şi determinat în laborator a fi 26,26% procentul de glazură, a explicat Alexandru Cîrîc, director ICA. Cu alte cuvinte, peste un sfert din produsul cumpărat era, de fapt, gheață. Iar acesta nu este un caz izolat.

Mercur la limita maximă admisă

Peștele este recunoscut ca o sursă excelentă de proteine și acizi grași Omega-3, însă poate deveni periculos atunci când conține contaminanți precum mercurul. Testele efectuate pe mai multe probe de macrou arată valori îngrijorătoare, foarte aproape de limitele legale.

La macrou sunt valori apropiate de limitele legale pe aproape toate probele determinate, a precizat Cîrîc.

Legislația impune pentru macrou un nivel maxim de 0,3 mg mercur/kg, iar unele probe se apropie periculos de mult de această limită. În contextul unui consum constant, acest contaminant poate avea efecte serioase asupra sistemului nervos, în special în cazul copiilor și femeilor însărcinate.

„Având în vedere ca în această perioadă se consumă cantităţi mari de peşte în detrimentul cărnii şi altorproduse de origine animale, un consum foarte mare şi repetat a unor astfel de produse poate genera acumularea de mercur în organism poate conduce la intoxicaţie cu mercur”, a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.

„Intoxicaţia este lentă, este de durată, se produce la consumul îndelungat şi în cantităţi mai mari, dacă mănânci frecvent peşte, începi cu nişte chestii foarte nespecifice stare de oboseală poţi să ai dureri de cap, poţi să ai multe erupţii pe piele, dureri de articulaţii pe care nu prea le legi de ceva, dacă nu ajungi la un medic să pună piesele de puzzle împreună şi să îţi dea să faci o determinare a mercurului din sânge şi să vezi atunci dacă există o intoxicaţie”, a declarat Şerban Damian, nutriţionist.

Listeria, descoperită în vitrinele magazinelor

În urma controalelor ANSVSA, un alt pericol a fost identificat: file de somon marinat contaminat cu Listeria, o bacterie extrem de periculoasă. Listerioza se manifestă prin simptome asemănătoare gripei – febră, dureri musculare, greață –, dar poate provoca complicații grave dacă nu este tratată la timp.

„Probe neconforme care au condus la retragerea unor cantitati importante de peste din reteaua de comercializare. Sancţiuni care pot merge de la simple măsuri contravenţionale apoi măsuri complementare de confiscare a cantităţilor respective şi anumite situaţii chiar dosare penale. În perioada următoare, toate aceste controale se intensifică la nivel naţional pe tot ceea ce înseamnă peşte”, a declarat Ionuţ Oleleu, vicepreşedintele ANSVSA.

Cum recunoști peștele cu adevărat proaspăt

Pentru a evita riscurile, specialiștii recomandă să fim atenți la câteva elemente esențiale:

Pește proaspăt:

  • ochi transparenți, strălucitori și ușor proeminenți

  • solzi bine fixați

  • carne fermă, care revine la forma inițială după apăsare

  • miros discret, specific mării, nu înțepător

Pește congelat:

  • ambalajul trebuie să fie intact, fără găuri sau rupturi

  • evitați produsele cu cristale mari de gheață – semn că au fost decongelate și recongelate

  • nu cumpărați peștele cu pete albe sau arsuri de congelare

Concluzie

Peștele rămâne un aliment valoros, dar rezultatele testelor arată că atenția cumpărătorilor este crucială. De la glazură exagerată la contaminare cu mercur și produse retrase din cauza bacteriilor, riscurile există și nu trebuie ignorate. Alegerea unui pește sigur începe cu informarea corectă și cu verificarea atentă a etichetei și a aspectului produsului.

Sursa: observatornews.ro

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Daiana Matei - Redactor
Daiana Matei este o jurnalistă cu o experiență solidă în domeniul entertainmentului, activând din 2016 în presa românească. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea București și deține un masterat în Managementul Instituțiilor Mass-Media. Daiana Matei ...
citește mai mult