Mulţi români renunţă la carnea de porc pentru o altă delicatesă de Crăciun. Un kilogram ajunge să coste și 150 de lei, dar e mult mai sănătoasă

Carnea de struț devine surpriza sezonului pe mesele de Crăciun. Tot mai mulți români renunță la preparatele tradiționale din porc și aleg această variantă sănătoasă, slabă și bogată în nutrienți, chiar dacă prețul este unul premium.
  • Publicat:
Mulţi români renunţă la carnea de porc pentru o altă delicatesă de Crăciun. Un kilogram ajunge să coste și 150 de lei, dar e mult mai sănătoasă

În goana după preparate mai sănătoase pentru masa de Crăciun, tot mai mulți români renunță la tradiționala carne de porc și se orientează către alternative inedite. Una dintre surprizele sezonului este chiar carnea de struț – un produs exotic, dar tot mai prezent în meniurile festive. Deși prețul este mai ridicat, mulți cumpărători spun că merită investiția pentru o masă de sărbători impresionantă și mult mai dietetică.

Carnea de struț, opțiunea premium de pe masa festivă

Carnea de struț este recunoscută pentru calitățile ei nutritive. Fermierii confirmă: este o carne roșie, foarte slabă, mult mai săracă în grăsimi și colesterol decât porcul sau vita. În plus, are un gust fin, delicat, apropiat de carnea de vânat, dar mai ușor de tolerat chiar și de cei care nu consumă în mod obișnuit preparate exotice.

„Carnea de struț este o carne slabă, bogată în nutrienți și săracă în grăsimi și colesterol. Este o carne roșie, are un gust mai fin decât carnea de vânat”, explică fermierul Drăgan Vîntu.

Prețul rămâne însă principalul obstacol. Kilogramul poate ajunge până la 150 de lei, iar produsele procesate sunt și ele în zona premium. Totuși, pentru cei care vor să-și surprindă invitații, există opțiuni variate.

Cârnați de struț la metru, o noutate pentru gurmanzi

Unul dintre cele mai apreciate produse în această perioadă sunt cârnații de struț. Fermierii spun că aceștia nu conțin colesterol, aproape deloc grăsime și pot fi consumați chiar și cruzi.

„Cârnații de struț se fac din carne de struț, puțină carne de porc și puțină carne de vițel. Eu îi vând la metru… 100 de lei metrul”, explică fermierul Marcel Negrea.

Acesta glumește adesea cu turiștii: „Uitați ce bine arată, și mai dăm și un pic de pălincuță să meargă mai bine.”

Prepararea cărnii de struț necesită ceva mai multă atenție decât a celei de porc. Friptura nu se gătește pe grătar, ci „numai la ceaun”, spune Negrea. Carnea se lasă la macerat 24 de ore, în whisky sau coniac, împreună cu mirodenii, după care se gătește lent pentru o textură fragedă și un gust intens.

Disponibilă și în supermarketuri, dar nu pe gustul tuturor

Pentru cei care nu ajung la ferme, carnea de struț poate fi cumpărată și din marile magazine. Cu toate acestea, părerile rămân împărțite.

„Nu aș încerca. Iubesc păsările și animalele… eu personal nu. Sănătoasă este și carnea de curcan și putem să mâncăm și o salată”, spune o clientă ezitantă.

În categoria cărnurilor premium alese de români de Crăciun intră și celebra carne de Angus. Tinerii o preferă pentru burgeri, dar și pentru fripturi datorită texturii ei marmorate și a conținutului redus de colesterol.

„Carnea de Angus e o carne premium cu 30% colesterol mai puțin. Greabănul merge pe grătar, este tot la fel marmorat”, spune Neli Rovinaru, angajată într-un magazin de profil.

O opțiune și mai exclusivistă este carnea de păun, considerată o delicatesă în meniurile rafinate de sărbători, pentru cei care vor să impresioneze cu adevărat.

Sursă foto – TintMedia / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult