Greșelile în gătirea broccoliului care îi distrug complet proprietățile nutritive. Ce nu trebuie să faci

Sfaturi pentru a păstra valoarea nutritivă la broccoli!
  • Publicat:
Greșelile în gătirea broccoliului care îi distrug complet proprietățile nutritive. Ce nu trebuie să faci
Greșelile în gătirea broccoliului care îi distrug complet proprietățile nutritive. Ce nu trebuie să faci

Broccoli, un aliment bogat în nutrienți, își poate pierde beneficiile dacă nu este gătit corect. Cinci greșeli comune pot distruge valoarea sa nutritivă.

Broccoli este considerat unul dintre cele mai nutritive legume crucifere, potrivit The Times of India. Bogat în vitamina C și K, acest superaliment oferă numeroase beneficii pentru sănătate, de la întărirea sistemului imunitar până la menținerea sănătății osoase.

Consumul regulat de broccoli poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea cardiovasculară. De asemenea, conține compuși bioactivi precum glucozinolați și sulforafan, cu efecte antioxidante și antiinflamatorii. Cu toate acestea, modul în care gătim și consumăm broccoli poate afecta dramatic conținutul său nutritiv.

Greșeli frecvente de evitat

Aruncarea tulpinilor

Mulți oameni aruncă tulpinile de broccoli, deși acestea sunt bogate în fibre, vitamina C și antioxidanți. Experții recomandă îndepărtarea stratului exterior dur și folosirea interiorului fraged în preparate precum supe sau tocănițe.

Tăierea prea devreme înainte de gătire

Tăierea broccoli cu mult timp înainte de gătire poate reduce formarea sulforafanului, un compus benefic. Este recomandat să lăsăm broccoli tăiat să se odihnească 10-15 minute înainte de a-l găti, pentru a maximiza beneficiile.

Depozitarea prelungită

Broccoli își pierde rapid din nutrienți atunci când este păstrat mai multe zile. Experții sugerează consumarea sa în maximum 3-4 zile de la cumpărare, pentru a beneficia de conținutul maxim de vitamina C.

Gătirea fără adaos de grăsimi sau condimente

Anumite nutrienți din broccoli, precum vitamina K, necesită prezența grăsimilor pentru o absorbție optimă. Este recomandat să adăugăm puțin ulei de măsline sau condimente precum usturoi sau turmeric atunci când gătim broccoli.

Supragătirea

Fierberea sau aburirea excesivă a broccoli duce la pierderea nutrienților sensibili la căldură, precum vitamina C. Experții recomandă aburirea ușoară timp de 3-4 minute pentru a păstra cât mai multe substanțe nutritive.

Moduri sănătoase de a consuma broccoli

Pentru a beneficia la maximum de proprietățile nutritive ale broccoli, iată câteva sugestii de preparare:

– Salată de broccoli cu quinoa și legume proaspete

– Broccoli la cuptor cu năut și usturoi

– Supă cremă de broccoli cu linte

– Broccoli sote cu tofu și sos de soia

– Clătite sărate cu broccoli și ovăz

– Paste integrale cu broccoli și roșii cherry.

Foto: arhivă

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Marincel - Redactor
După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București, am debutat ca redactor la publicația Spynews, unde am dobândit și cunoștințe de social media. De-a lungul timpului am scris pentru diferite site-uri de presă, iar acum fac parte din echipa ...
citește mai mult