Fisticul, mai scump ca niciodată în România. De ce se vinde mai bine decât ciocolata

  • Publicat:

Fisticul, considerat cândva un ingredient de nișă în cofetărie, a devenit în ultima perioadă unul dintre cele mai căutate produse în România și nu numai. Trendul „ciocolatei Dubai”, care a cucerit internetul și vitrinele patiseriilor, a dus la o explozie a cererii pentru acest fruct, provocând o creștere de peste 30% a prețului în ultimele luni.

„Febra fisticului” lovește România: Prețul a crescut cu 30%, totul se vinde imediat

Potrivit distribuitorilor, nu doar cererea crescută este de vină pentru scumpiri, ci și recolta slabă din Statele Unite, cel mai mare producător de fistic din lume. Pe bursa internațională, prețul a ajuns la 22 de dolari/kg, iar tendința este de creștere și în perioada următoare.

„Este un fistic de Bronte, cel mai prețios fistic care există. Crește la poalele vulcanului Etna și este tot mai greu de găsit. Prețul s-a dublat”, explică chef Alexandru Sautner, care mizează pe acest ingredient în preparatele sale.

Înghețata de fistic, cannoli, torturile și cheesecake-urile cu cremă verde sunt bestseller-uri în cofetăriile de top.

„În orice pui fistic, se vinde!”

La București, croissantele umplute cu cremă de fistic se vând între 20 și 35 de lei, iar deserturile care conțin această „comoară verde” se epuizează rapid.

„Avem cubul cu fistic, tubul cu fistic și jeleu de fructe, înghețata Dubai… E deja un clasic. În orice pui fistic, se vinde!”, spune brutarul artizanal Daniel Ion.

Pe fondul popularității, fisticul a ajuns să concureze la nivelul preferințelor cu cacaoa și vanilia, ingrediente tradiționale în cofetărie, dar care acum sunt eclipsate de crema verde aromată.

Beneficiile pentru sănătate îl fac și mai dorit

Pe lângă gustul său deosebit și aspectul vibrant, fisticul este și o alegere sănătoasă: conține grăsimi bune, antioxidanți și fibre care ajută la scăderea colesterolului și îmbunătățirea sănătății inimii.

„Cererea este în continuă creștere, iar trendul generat de ciocolata Dubai a dus la o dublare naturală a vânzărilor față de perioada anterioară”, susține Cătălin Pura, distribuitor de fistic pe piața europeană.

Citește și: De ce să mănânci fistic la micul dejun! Experții recomandă includerea acestuia în dieta zilnică

Cu toate acestea, specialiștii avertizează că disponibilitatea ar putea scădea în lunile următoare, iar prețul fisticului ar putea crește din nou, în special dacă vremea afectează în continuare recoltele din țări mari producătoare precum Iran, Turcia, Siria și Italia.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult