Mulți români își încep ziua cu o cafea și ceva dulce – un croissant, o prăjitură sau chiar desertul rămas de cu seară. Deși pare un gest nevinovat, medicii avertizează că acest obicei poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății, mai ales pe termen lung.
Nutriționistul Krutika Nanavati explică faptul că atunci când mănânci dulciuri pe stomacul gol, nivelul glicemiei din sânge crește brusc. Organismul reacționează prin eliberarea unei cantități mari de insulină, pentru a reduce nivelul de zahăr. Această reacție solicită intens pancreasul, iar în timp poate duce la epuizarea acestuia, la rezistență la insulină și chiar la diabet de tip 2.
„Este ca și cum ai apăsa pedala de accelerație la maximum fără a schimba viteza. Dulciurile pe stomacul gol creează un stres inutil pentru organism”, explică medicul.
În plus, după această „explozie” de energie urmează o scădere rapidă a glicemiei, ceea ce provoacă foame, oboseală, iritabilitate și poftă de și mai mult zahăr. Se creează astfel un cerc vicios în care organismul este forțat să compenseze constant dezechilibrele, fără un aport real de nutrienți.
Citește și: 10 alimente de evitat pe stomacul gol
Chiar și persoanele sănătoase, fără probleme digestive sau metabolice, pot dezvolta în timp afecțiuni dacă au zilnic acest tip de mic dejun. De asemenea, excesul de zahăr este transformat în grăsime și stocat, în special în zona abdominală, ceea ce favorizează apariția obezității și a altor boli metabolice.
Specialiștii recomandă ca dimineața să înceapă cu un pahar de apă – care „trezește” sistemul digestiv – urmat de un mic dejun nutritiv, pe bază de proteine și carbohidrați complecși: ouă, iaurt simplu, cereale integrale sau brânză slabă. Astfel, corpul primește energia de care are nevoie, fără a fi supus unui șoc metabolic.
Citește și: Care este momentul potrivit al zilei să mănânci dulciuri
FOTO: Shutterstock