Când începe Postul Crăciunului? Regulile stabilite de Biserica Ortodoxă

Postul Crăciunului 2025 începe pe 14 noiembrie și aduce reguli stricte, dar și zile cu dezlegare la pește. Află ce alimente sunt permise în fiecare zi a săptămânii și cum trebuie să te pregătești pentru Ajunul Crăciunului.
  • Publicat:
Când începe Postul Crăciunului? Regulile stabilite de Biserica Ortodoxă

Postul Crăciunului 2025 începe pe 14 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, fiind unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă pentru pregătirea sufletească a credincioșilor înaintea sărbătorii Nașterii Domnului. Pe parcursul celor 41 de zile, credincioșii sunt chemați să renunțe la mâncărurile pe bază de produse animale și să practice fapte bune, reconciliindu-se cu cei cu care sunt certați.

Ce trebuie să știe credincioșii despre Postul Crăciunului

Comparativ cu Postul Paștelui, postul Crăciunului este mai ușor de ținut, deoarece există mai multe zile cu dezlegare la pește. Astfel, în Postul Paștelui, peștele este permis doar de Buna Vestire și de Florii, în timp ce în Postul Crăciunului se poate consuma pește în fiecare sâmbătă și duminică, cu excepția primei și ultimei săptămâni.

  • Luni, miercuri și vineri: preparate fără ulei și vin.

  • Marți și joi: permise untdelemnul și vinul.

  • Sâmbătă și duminică (până pe 20 decembrie): permise ulei, vin și pește.

Există însă excepții: dacă în zilele stricte de post se prăznuiește un sfânt mare (cruce neagră) sau hramul bisericii ori o sărbătoare cu cruce roșie, se permite consumul de untdelemn, vin și chiar pește.

Zile cu dezlegare specială la pește:

  • 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

  • 25 noiembrie – Sf. Mare Mc. Ecaterina

  • 2 decembrie – Sf. Cuv Paisie și Cleopa de la Sihăstria

  • 4 decembrie – Sf. Mare Mc. Varvara

  • 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana

  • 18 decembrie – Sf. Cuv Daniil Sihastrul

Tradiții din Ajunul Crăciunului

În Ajun, tradiția recomandă post negru până seara, urmat de consumul de grâu fiert cu miere, fructe, covrigi sau turte din făină. Această rânduială simbolizează curățenia sufletească și trupească, pregătind credincioșii pentru Nașterea Domnului.

Postul Crăciunului 2025 nu este doar o perioadă de restricții alimentare, ci și o ocazie de reflecție, împăcare și pregătire spirituală pentru una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății.

Sursă foto – acinar13 / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult