Vaginul artificial, un dispozitiv cu ajutorul căruia medicii vor putea trata eficient endometrioza

Specialiştii din cadrul Universităţii Northwestern au declarat ecent că au realizat un vagin pe o tabletă de mărimea unei palme.
  • Publicat:
Vaginul artificial, un dispozitiv cu ajutorul căruia medicii vor putea trata eficient endometrioza

În ultima perioadă, cercetătorii au încercat să producă replici ale organelor umane, fie că este vorba despre frunza de spanac transformată în ţesut cardiac sau amplasarea funcţiilor ficatului pe un cip computerizat. Specialiştii din cadrul Universităţii Northwestern au declarat ecent că au realizat un vagin pe o tabletă de mărimea unei palme, scrie Descoperă.

Deşi nu arată precum un vagin, EVATAR deţine toate funcţiile organului, conform InVerse. Pe bucata de plastic sunt amplasate recipiente de lungimea unui deget pline cu lichid verde sau albatru. Acestea reprezintă un model 3D al părţilor sistemului reproducător feminin: ovarele, trompele uterine, uterul, colul uterin şi vaginul.

Întregul sistem a fost creat pentru testarea noilor medicamente. Până în prezent, au fost utilizate animale, însă acestea nu oferă rezultate clare asupra modului în care medicamentul poate acţiona atunci când este administrat oamenilor. 

Sursa foto: EVATAR

Modelul poate fi personalizat pentru femei în funcţie de problemele reproductive ale acestora. Prin umplerea unui recipient cu celulele persoanei se creează o replică a sistemului reproductiv pe care se pot realiza teste, fără a fi implicată persoana.

„Este cel mai nou dispozitiv medical personalizat, un model al organismului pe care pot fi testate medicamente. Acesta ne va ajuta să realizăm medicamente individuale”, afirmă Teresa Woodruff, principala cercetătoare din cadrul studiului.

EVATAR le permite cercetătorilor să observe efectele unui medicament asupra întregului organism. Fiecare organ din cadrul EVATAR interacţionează cu celelalte prin intermediul hormonilor şi al substanţelor secretate, asemănător cu procesul din corpul uman.

Cu ajutorul lui, experţii vor putea trata mult mai eficient bolile ginecologice grave precum endometrioza sau cancerul de col uterin.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030