Deși brânza și lactatele sunt adesea privite ca alimente hrănitoare, un nou studiu aduce în prim-plan o întrebare importantă: Poate tipul de brânză pe care îl consumăm să influențeze riscul de diabet de tip 2?
Răspunsul oamenilor de știință pare să fie da – dar nu în felul în care te-ai aștepta.
Un studiu amplu realizat în Suedia, pe un eșantion de peste 26.000 de adulți, a analizat legătura dintre consumul diferitelor produse lactate și riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Participanții au fost urmăriți timp de până la 24 de ani, iar concluziile sunt surprinzătoare:
O creștere cu 100g/zi a consumului de:
Mai mult, efectele negative ale consumului de brânză au fost mai accentuate în rândul bărbaților decât în rândul femeilor.
Studiul nu poate oferi răspunsuri clare, dar cercetătorii sugerează mai multe explicații posibile:
Este o boală cronică în care organismul nu mai răspunde eficient la insulină sau nu produce suficientă insulină, ceea ce duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge (hiperglicemie). În timp, acest lucru poate provoca:
Diabetul de tip 2 este în mare parte prevenibil, iar dieta joacă un rol esențial.
Dacă vrei să reduci riscul de diabet de tip 2, fără să renunți complet la produsele lactate, iată câteva recomandări:
Brânza nu este „dușmanul public”, dar tipul și cantitatea contează. Moderația este cheia, iar înlocuirea unor tipuri de lactate cu variante fermentate ar putea avea beneficii reale asupra sănătății metabolice.
Lactatele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar este esențial să alegem cu grijă ce fel de lactate consumăm și să ținem cont de întreg stilul de viață.
FOTO: Shutterstock