Ţigările electronice – sigure şi eficiente sau pericol pentru sănătate?

Ţigara electronică este adesea prezentată ca o alternativă sănătoasă pentru fumătorii care doresc să renunţe la acest obicei nociv, însă cât de sigure sunt aceste ţigări în contextul în care nu au primit încă aprobarea autorităţilor în domeniu? Sunt păreri şi păreri cu privire la acest subiect, una dintre ele fiind aceea că ţigările electronice ar trebui considerate medicamente şi nu produse din tutun. Astfel de dezbateri au loc în prezent în congresele mondiale ce îşi vor prezenta în curând concluziile.
  • Publicat:
Ţigările electronice – sigure şi eficiente sau pericol pentru sănătate?

Ţigara electronică este adesea prezentată ca o alternativă sănătoasă pentru fumătorii care doresc să renunţe la acest obicei nociv, însă cât de sigure sunt aceste ţigări în contextul în care nu au primit încă aprobarea autorităţilor în domeniu?

Sunt păreri şi păreri cu privire la acest subiect, una dintre ele fiind aceea că ţigările electronice ar trebui considerate medicamente şi nu produse din tutun. Astfel de dezbateri au loc în prezent în congresele mondiale ce îşi vor prezenta în curând concluziile.


Avantajele şi dezavantajele e-ţigaretelor


Ţigara electronică, deşi este văzută ca alternativă sănătoasă la ţigările normale, asigură utilizatorului aceeaşi cantitate de nicotină, cu diferenţa că substanţele toxice din vaporii inhalaţi nu sunt la fel de toxice precum cele din ţigările normale.

Cu toate acestea, nu se cunosc efectele pe termen lung ale utilizării ţigărilor electronice. Şi acestea conţin substanţe cu potenţial toxic, cum ar fi aromele, însă producătorii „au avut grijă” ca acestea să fie scutite de controlul riguros care s-ar fi impus.

Pe termen scurt, utilizatorii de ţigări electronice se confruntă cu efecte adverse precum gura uscată, tuse, iritaţii ale esofagului, iar nicotina dă dependenţă, creşte tensiunea arterială şi ritmul cardiac, deteriorează vasele de sânge şi favorizează instalarea bolilor coronariene.


Pentru unele persoane, ţigara electronică poate însemna renunţarea la fumatul tradiţional, însă trebuie ţinut cont de faptul că nici aceasta nu reprezintă o metodă complet sigură, cu eficienţă 100% dovedită.

Susţinătorii ţigărilor electronice propun ca aceste produse să fie catalogate drept produse farmaceutice, care se eliberează pe bază de prescripţie medicală.

Criticii atrag atenţia asupra felului în care aceste ţigări electronice sunt promovate, ca o alternativă sănătoasă de a fuma, compromiţând astfel tentativele celor care vor să se lase de fumat, ba mai mult fiind permisă folosirea lor acolo unde ţigările normale sunt interzise (în locurile publice, restaurante, etc).

Pericolul este şi mai mare din cauza faptului că oricine, indiferent de vârstă, le poate cumpăra şi folosi, încurajând astfel şi adolescenţii să le consume, iar existenţa diverselor variante de arome, precum cele de căpşuni, vanilie sau ciocolată le fac extrem de ademenitoare pentru minori.

Singura cale prin care vă puteţi lipsi de acest viciu este ambiţia, dragi fumători! Renunţaţi la plasturi, gume, leacuri băbeşti şi vapori aromaţi inhalaţi pe nerăsuflate…mintea voastră este arma cea mai de preţ în lupta cu fumatul.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
3 mituri despre acnee
3 mituri despre acnee
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
„Milioane” de lucruri frumoase spune Nicola, în EXCLUSIVITATE, la Altceva cu Adrian Artene
„Milioane” de lucruri frumoase spune Nicola, în EXCLUSIVITATE, la Altceva cu Adrian Artene
Vrei să trăiești mai mult? Alege un medic femeie
Vrei să trăiești mai mult? Alege un medic femeie