Testări gratuite la Ziua Mondială a Osteoporozei 2012

  • Publicat:
Testări gratuite la Ziua Mondială a Osteoporozei 2012

Ziua Mondială a Osteoporozei a fost sărbătorită pentru prima dată şi la Bucureşti în weekendul 19-21 octombrie 2012. Evenimentul a fost organizat de compania de comunicare medico-socială Houston NPA pentru ASPOR (Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei în România), în parteneriat cu Societatea Română de Osteoporoză şi Boli Musculoscheletice.


Anul acesta, tema aleasă de Fundaţia Internaţională a Osteoporozei (IOF) a fost prevenirea fracturilor, sub motto-ul: „Opreşte-te la una, fă din prima ta fractură – ultima”. Mesajul IOF a pornit de la o realitate dureroasă: „50% dintre pacienţii internaţi pentru fracturi osteoporotice au experimentat înainte şi alte fracturi, care ar fi trebuit să atragă atenţia medicilor curanţi şi să conducă la investigaţii amănunţite”, a explicat Ildiko Gasparik, preşedintele ASPOR.

Pe parcursul celor trei zile de acţiuni dedicate informării şi prevenirii, sute de participanţi au beneficiat gratuit de testul pentru măsurarea riscului de fractură (FRAX) şi testul de screening pentru determinarea densitometriei osoase prin intermediul unui aparat cu ultrasunete.

Ziua Mondială a Osteoporozei 2012 a adus împreună pacienţi diagnosticaţi cu osteoporoză şi familiile acestora, cadre medicale şi reprezentanţi ai industriei farmaceutice. Evenimentul a debutat vineri cu o serie de conferinţe adresate cadrelor medicale implicate în depistarea şi tratarea osteoporozei. 

Ne dorim informarea populaţiei, conştientizarea riscului de osteoporoză, cu scopul prevenţiei primare, adică prevenţia bolii şi secundare, respective prevenirea fracturilor adiţional. De asemenea, ne propunem să fim o punte între pacienţi şi medici şi să reprezentăm interesele pacienţilor în faţa factorilor de decizie.” a declarat dr. Salvina Mihalcea, vicepreşedintele ASPOR.


Profesorul Horaţiu Boloşiu, preşedintele de onoare al Societăţii Române de Reumatologie a prezentat un studiu interesant despre percepţia osteoporozei în România, studiu menit să răspundă la două întrebări: „Cum percep pacienţii această boală?” şi “Ce ştiu medicii despre osteoporoză?”. Cifrele sunt îngrijorătoare.

Dintre femeile diagnosticate cu osteoporoză postmenopauză, aproape jumătate cred că osteoporoza este o lipsă de calciu în organism şi abia 16% ştiu să dea o definiţie corectă.

Cât despre medici, 18% dintre cei intervievaţi nu ştiu să diferenţieze fiziologic osteoporoza de osteonevralgie, 53% îşi bazează diagnosticul pe radiografie, iar 29% cred că după menopauză toate femeile fac osteoporoză. Ba mai mult, 58% tratează osteoporoza doar cu vitamina D.


Cu o viziune revoluţionară asupra osteoporozei a venit conf. dr Daniel Grigorie, preşedintele Societăţii Române de Osteoporoză şi Boli Musculoscheletice. Acesta  a explicat că „rezistenţa osoasă este dată de o serie de factori, nu doar de densitatea minerală osoasă. Fragilitatea oaselor este cauzată şi de anomalii de microarhitectură osoasă care cresc riscul de fractură independent de densitatea osoasă. Din păcate, deşi a fost creat un instrument medical pentru evaluarea noninvazivă a microarhitecturii osoase, România nu dispune încă de acest aparat, care le-ar permite medicilor să evalueze mult mai sigur riscul de fracturi.”

osteoporoza

Recuperarea medicală şi prevenirea fracturilor prin sport
Sâmbătă a avut loc sesiunea de prezentări pe teme medicale dedicată pacienţilor şi persoanelor cu risc crescut de osteoporoză. Printre alte teme a fost abordată şi monitorizarea pacienţilor cu osteoporoză în cabinetul medicului de familie: “La fiecare vizită, doctorul trebuie să reevalueze efectele secundare şi toleranţa digestivă faţă de tratamentul medicamentos, să pună accent pe modul corect de administrare a acestor medicamente şi să încurajeze mijloacele nonfarmacologice, precum mişcarea, dieta sănătoasă şi suplimentele de Ca şi vitamina D.” a explicat dr. Cristina Isar, medic primar- medicină de familie.

Una dintre prezentările de maxim interes de sâmbătă a fost susţinută de conferenţiar doctor Delia Cinteză, Director Medical la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, care a subliniat importanţa recuperării medicale la domiciliu a pacienţilor care au suferit fracturi osteoporotice majore.

Dintre cei care supravieţuiesc unei fracturi la şold, doar 25% reuşesc să se recupereze la capacitatea anterioară şi să se îngrijească singuri.” a atenţionat conf.dr Cinteză. “Pe măsură ce tratamentul farmacologic îşi atinge ultimele limite, cele nonfarmacologice capătă mai multă importanţă. Recuperarea medicală începe în spital, unde bolnavul învaţă ce tipuri de exerciţii fizice trebuie să facă şi la ce intensitate, după care continuă acasă, pe tot parcursul vieţii.” Perioada minimă de recuperare medicală este de 3 luni pentru o fractură vertebrală şi de 6 luni pentru o fractură la şold.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, conf.univ.dr  Daniel Grigorie a prezentat în premieră naţională modelul românesc de FRAX, respectiv adaptarea algoritmului dezvoltat de cercetătorii americani pentru evaluarea riscului de fractură la datele din spaţiul românesc: „Este extrem de important că nu mai folosim FRAX-ul altei ţări, pentru că am risca să nu tratăm sau să supratratăm boala. Ţările sunt foarte diferite între ele ca prag al riscului. România se află printre ţările cu risc moderat de fractură şi de osteoporoză.”

Momentan, osteoporoza rămâne o problemă subdiagnostică şi subtratată.  În România, mai puţin de 5% din femeile cu osteoporoză sunt tratate. „La noi în ţară există aproximativ 1 milion de femei cu osteoporoză şi osteopenie. În 2009 au fost înregistrate 18.000 de fracturi la şold, iar în 2010, 15.000. Cele mai multe dintre aceste fracturi au venit din zona de osteopenie, ceea ce arată că densitatea osoasă nu este totul.” a explicat dr. Grigorie.

Mişcarea împotriva osteoporozei: muzică, dans şi sport
Zeci de bucureşteni au luat parte duminică la Mişcarea împotriva osteoporozei, găzduită în Parcul Lumea Copiiilor prin amabilitatea Primăriei Sectorului 4. Antrenoarele Fiziolife au prezentat un program de activităţi fizice adaptat persoanelor cu osteoporoză, iar publicul li s-a alăturat într-o sesiune de fitness în aer liber.

Cori Grămescu a vorbit despre importanţa sportului în prevenirea osteoporozei şi în menţinerea unui organism sănătos, în vreme ce colega ei de la Lady Fit, Marcela Petridean a făcut o demonstraţie de Gentle Fitness, un program echilibrat şi blând adresat în special femeilor cu vârsta de peste 35 de ani.

Sponsorii şi partenerii care au sprijinit în 2012 Ziua Mondială a Osteoporozei în România: Servier – Sponsor Global, Walmark, Zentiva, Teva, Biofarm, Terapia Ranbaxy, Gedeon Richter, Health Advisors, Worwag Pharma, Hologic, Vavian Pharma, Centrul Medical Recumed, Barilife, PlantExtrakt, Natural Pharmaceuticals, Metabolic Balance, Medist, Reis Medical, Fizio-life Medical, La Fântâna, Anima, Sanovita, Danone, Cofetăria Alice.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”