Sindromul care apare dacă sugi burta + alte 3 BOLI cu care te poți confrunta

Atunci când încerci să-ți sugi burta pot apărea serioase probleme de sănătate. Află care sunt acestea și de ce să renunți la acest obicei.
  • Publicat:
Sindromul care apare dacă sugi burta + alte 3 BOLI cu care te poți confrunta
Foto: shutterstock

Atunci când încerci să-ți sugi burta pot apărea serioase probleme de sănătate. Un medic a tras un semnal de alarmă în privința acestui obicei adoptat de multe persoane în timpul antrenamentelor pentru abdomen pentru a obține aspectul unui abdomen plat.

În momentul în care sugi burta pui presiune pe stomac și abdomen. Acest lucru se poate întâmpla și în momentul în care folosești corsetele modelatoare, iar în ambele situații organismul poate fi afectat și te poți confrunta cu un disconfort.

Dr. Adam Taylor, anatomist la Lancaster University a spus că „mușchii abdominali sunt responsabili pentru a menține corpul stabil, protejează coloana vertebrală și asigură că organele sunt așezate la locul lor”.

Atunci când sugi burta nu faci altceva decât să produci dezechilibre ale mușchilor abdominali. În timp, se poate ajunge la o afecțiune numită „sindromul clepsidrei”, o schimbare a structurii pereților abdominali.

Această schimbare poate avea un efect asupra organelor interne și a altor părți ale corpului dacă este lăsată netratată. Sindromul poate apărea atunci când îți tragi stomacul foarte tare, doar că singura zonă a stomacului care se activează și devine mai puternică este cea superioară, în timp ce zona inferioară se slăbește. Astfel, apar cutele pe abdomen, iar buricul se poate duce în sus.

Ce se întâmplă dacă sugi burta?

Împiedică respirația corectă

Există cercetări limitate care privesc asupra efectelor sindromului de clepsidră asupra capacității de a respira. Acestea sugerează că atunci când sugi burta limitezi respirația.

Studiul publicat în 1989 arată o reducere cu 34% a cantității de aer expirat și 27% până la 40% din reducerea capacității totale din plămâni.

Este afectat pelvisul

Atunci când sugi burta se pune presiune pe mușchiul de la baza pelvisului. Pelvisul ajută la susținerea vezicii urinare, uterului vaginului și intestinelor, scrie NHS. Dacă obișnuiești să ai acest obicei, mușchii se slăbesc și te poți confrunta cu incontinență urinară sau prolaps de organe pelviene.

Apar durerile de spate și gât

Atunci când menții stomacul în tensiune pot apărea dureri în diferite zone ale corpului, inclusiv în zona lombară sau poți avea probleme cu gâtul. Acest lucru se întâmplă din cauză că apar schimbări în stabilitatea trunchiului.

Sindromul clepsidrei este permanent?

Dacă ai sindromul clepsidrei află că acesta nu este permanent, dar poate produce probleme pe termen lung dacă nu este tratat corespunzător. Dacă a devenit un obicei pe care-l faci natural, așa cum ai învățat să-l faci, așa te și poți dezobișnui de el.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân