Recomandări privind vaccinarea împotriva COVID-19 a persoanelor care urmează tratament cu anticoagulante

11.01.2021
Recomandări privind vaccinarea împotriva COVID-19 a persoanelor care urmează tratament cu anticoagulante

În cazul pacienților care urmează tratament cu anticoagulante, vaccinarea împotriva COVID-19 trebuie realizată doar intramuscular, spre deosebire de vaccinul gripal, în cazul căruia se putea opta și pentru administrarea subcutanată.

Într-o postare pe o rețea de socializare, conf. dr. Ruxandra Jurcuț, medic primar Cardiologie, a sintetizat recomandările privind vaccinarea împotriva COVID-19 a pacienților anticoagulați.

A doua cea mai frecventă întrebare către cardiologi este cea legată de vaccinarea la pacienții anticoagulați. Era frecventă și la vaccinul gripal de altfel. Mai multe documente stiințifice din Marea Britanie, Irlanda și CDC recomandă același lucru: se poate face vaccin anti-COVID la pacienții anticoagulați, ideal la cei cu antivitamine K, de exemplu Sintrom sau Trombostop, să se facă la INR terapeutic, nu la valori de la 3 în sus. Deci de verificat INR în cele 24 ore anterioare vaccinării. Se va folosi ac subțire de 23/25g, administrarea se face lent, se aplică apoi presiune locală fermă câteva minute (2-5 minute), fără să se maseze, se urmărește ulterior locul puncției pentru a se observa la timp dacă se dezvoltă hematom, a scris medicul.

De regulă, se recomandă tratament cu anticoagulante persoanelor cu afecțiuni cardiace, pentru a fluidiza sângele în interiorul arterelor și a preveni formarea cheagurilor. Aceste cheaguri de sânge pot ajunge în plămâni, favorizând apariția unor leziuni grave.

De aceea este important ca un tratament cu anticoagulante să fie instituit corect și monitorizat periodic de medicul cardiolog, mai ales în cazul unui diagnostic de fibrilație atrială sau valvulopatie.

Conf. dr. Ruxandra Jurcuț, medic primar Cardiologie
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras
Recomandări:
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi