Premiera in Romania: cancerul oral poate fi depistat in cateva minute!

Cand cancerul oral este descoperit in stadiu incipient, rata de supravietuire a pacientilor este de 80-90%.
  • Publicat:
Premiera in Romania: cancerul oral poate fi depistat in cateva minute!
Premiera in Romania: cancerul oral poate fi depistat in cateva minute!

Stiai ca exista cancer oral si ca anual, la nivel international, sunt detectate peste 640.000 de cazuri? Stiai ca peste 45% dintre cei bolnavi mor la 5 ani de la diagnostic si asta pentru ca majoritatea cazurilor sunt descoperite mult prea tarziu, in ultimele stadii de evolutie?

Exista insa si vesti bune: cancerul oral descoperit in fazele initiale de dezvoltare are sanse mari de vindecare. Cand cancerul oral este descoperit in stadiu incipient, rata de supravietuire a pacientilor este de 80-90%.

Ce poti face pentru a sti cu siguranta ca esti bine? Un screening pentru cancer oral! Oral Cancer Screening este singurul test disponibil in tara noastra care poate detecta, in numai cateva minute si fara niciun fel de durere, orice forma de leziune pre-canceroasa si canceroasa.

„Boala este foarte dificil de observat in primele stadii, evoluand fara a prezenta simptome specifice. Din fericire, aceasta forma de cancer poate fi usor de detectat cu ajutorul unui test simplu, asa cum este Oral Cancer Screening. Invitam pe toti cei care vor sa confirme faptul ca sunt sanatosi sa includa acest test in procedurile de rutina efectuate la controlul stomatologic regulat”, spune dr. Oana Taban, reprezentant DENT ESTET.

Testul se realizeaza cu ajutorul Sapphire Plus Lesion Detection, cel mai performant aparat de screening pentru cancerul oral disponibil la momentul actual in lume, produs in SUA. Pretul pentru un test este de 150 RON, iar repetarea testului este recomandata la fiecare 6 luni, procedura nefiind iradianta.

Una dintre principalele cauze care duc la aparitia cancerului oral este consumul de alcool si tutun, persoanele care fumeaza si beau avand un risc cu 15% mai mare decat restul de a dezvolta boala.

O alta cauza importanta este virusul HPV, peste 50% dintre cazurile de cancer oral fiind cauzate de catre acesta. In ceea ce priveste factorii de risc pentru cancerul oral, persoanele de peste 40 de ani prezinta un risc crescut de imbolnavire, iar barbatii sunt cei la care boala se intalneste mai des.

Cu toate acestea, numarul tinerilor bolnavi de acest tip de cancer este in crestere, din cauza consumului de tutun si alcool, dar si din cauza virusului HPV, transmisibil cu preponderenta pe cale sexuala.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Alergia la ambrozie: diagnostic și tratament