Pilulele contraceptive favorizează dezvoltarea sânilor? STUDIU 

O nouă modă face adevărate furori în rândul adolescentelor: administrarea de pilule contraceptive pentru creșterea accelerată a sânilor.
  • Publicat:
Pilulele contraceptive favorizează dezvoltarea sânilor? STUDIU 
Pilulele contraceptive favorizează dezvoltarea sânilor? STUDIU  Sursa foto: shhutterstock

O nouă modă face adevărate furori în rândul adolescentelor: administrarea de pilule contraceptive pentru creșterea accelerată a sânilor. Mit sau realitate? Iată ce spun specialiștii!

Anticoncepționalele favorizează dezvoltarea sânilor  

În corpul feminin există trei hormoni importanți cu rol în creșterea glandelor mamare: estrogenul, progesteronul și prolactina. Dintre toate, estrogenul are cel mai puternic efect asupra bustului.  

Cu toate acestea, o cantitate mare din acest hormon în organism poate determina o reacție de atenuare a receptorilor implicați în mărirea sânilor.  

Progesteronul, în schimb, stimulează creșterea țesutului glandular și are o influență deloc de neglijat în mărirea bustului și formarea formei acestuia.  

Iar prolactina afectează funcționarea receptorilor de estrogen și are un efect activ asupra dezvoltării glandelor mamare la adolescență, după pubertate producția luând sfârșit.  

Măresc pilulele contraceptive sânii? Ei bine, da, spun specialiștii. Datorită conținutului ridicat de hormoni, anticoncepționalele pot favoriza mărirea sânilor.

Dar acesta nu este un efect permanent, avertizează tot ei. Sânii sunt doar mai „plini” în timpul adiministrarii medicamentoaselor și se vor micșora la loc după câteva cicluri sau după renunțarea definitivă la aceste pilule. 

Alarmant este faptul că din ce în ce mai multe adolescente recurg la administrarea de pilule contraceptive, sporind astfel riscul de a face cancer la sân, cancer cervical și cancer la ficat. 

Alte efecte secundare ale administrării de pilule contraceptive

  • Sângerările intermenstruale

Sângerările intermenstruale sau spotting-ul pot însoți administrarea de pilule contraceptive, însă dispar în primele 3 luni de la începerea administrării contraceptivelor.

  • Migrenele

Durerile de cap și migrenele sunt efecte secundare ale hormonilor din componența contraceptivelor. Folosirea unor pilule cu conținut redus de hormoni poate reduce incidența durerilor nedorite de cap.

  • Creșteri în greutate

Retenția de fluide poate fi și ea o cauza a acumulărilor din zona sânilor și a șoldurilor.

  • Modificarea secrețiilor vaginale

Secrețiile vaginale pot suferi modificări întrucât pilulele contraceptive reduc lubrifierea vaginală.

  • Libido scăzut sau crescut

Libidoul scăzut este un efect rar al administrării contracepției. În unele cazuri, lipsa grijilor privind o posibilă sarcină sau a menstruațiilor neregulate ar trebui să ducă la o creștere semnificativă a libidoului.

  • Stări de indispoziție

Schimbările de stare, riscul de depresie sau alte modificări de natură emoțională au fost observate în rândul femeilor care iau contraceptive.

De aceea, înaintea administrării anticoncepționalelor, sunt recomandate vizitele medicale la ginecolog.

Surse: The Sun, Healthline

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Căpușele și alergia la carnea roșie
Căpușele și alergia la carnea roșie
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân