Ce cred medicii nutriționiști despre consumul de cafea (sondaj)

Sondajul a fost completat de 585 de nutriționiști din 26 de țări europene care au contact direct cu pacienții, și oferă date noi despre gradul de conștientizare actual și atitudinile în ceea ce privește consumul de cafea din perspectivă medicală.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce cred medicii nutriționiști despre consumul de cafea (sondaj)

Noul raport emis de Federația Europeană a Asociațiilor Nutriționiștilor (EFAD) și preluat de către Institutul pentru Informații științifice despre cafea (ISIC) arată că aproape două treimi (62%) dintre nutriționiștii europeni consideră că un consum moderat de cafea are beneficii clare asupra sănătății, în vreme ce 86% sunt de acord că aportul regulat și moderat este asociat cu o îmbunătățire a performanței generale în sport.

Cafeaua constituie un obicei de consum zilnic

Peste 2 miliarde de cești de cafea sunt savurate în fiecare zi la nivel mondial1 și, în acest context, studii nou efectuate pentru a afla rolul potențial al cafelei asupra sănătății au sugerat un posibil „efect de protecție” în legătură cu o serie de boli netransmisibile, în special cu cele cu o componentă inflamatorie2.

În timp ce încă se studiază detaliile care stau la baza acestei asocieri, cafeaua continuă să fie un considerent important pentru profesioniștii din domeniul sănătății atunci când vorbesc despre aspectele unui stil de viață sănătos.

Conform Asociației Române a Cafelei (ARC) cafeaua rămâne o băutură populară la nivelul Europei, 43% dintre aceștia raportând că pacienții consumă până la 3 cești de cafea pe zi și, respectiv, 3-5 cești pe zi, niveluri de consum care corespund recomandărilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA)3.

Majoritatea medicilor nutriționiști consideră cafea ca fiind benefică

62% dintre nutriționiștii chestionați au recunoscut o asociere pozitivă cu aspecte ce țin de performanța mentală și fizică, inclusiv o vigilență îmbunătățită (86%), stare îmbunătățită (61%), îmbunătățire a performanței sportive generale (69%) și au fost de acord că un consum de cafea poate fi benefic pentru activitatea fizică (51%). Aceste concluzii reflectă un sondaj realizat anterior de ISIC asupra consumatorilor în timpul pandemiei în 20204 .

Țările incluse în sondaj sunt: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia și Marea Britanie.

Într-o postare pe facebook medicul nutriționist Mihaela Bilic susținea:

„Cafeaua ne e prieten, nu dusman!
Cafeaua e un antioxidant redutabil, e un tonic cerebral, creste capacitatea de efort si ajuta digestia. Nu degeaba un mapamond intreg consuma cafea, atentia, concentrarea, memorarea, toate sunt stimulate cu ajutorul cofeinei.
Cat despre impactul asupra tensiunii arteriale si frecventei cardiace, sunt doar mituri. In realitate efectul este minim sau inexistent si in niciun caz nu apare de la o cafea. Cine vede ca e sensibil la efectul ei poate sa o evite, dar de aici pana la a spune ca nu ai voie sa bei cafea e cale lunga. Si acuzatia ca sporeste deshidratarea e nefondata, efectul diuretic al cafelei e minim. Si repet, nu pot aparea neajunsuri daca bei 1-2 cafele/zi, totul tine de moderatie.
Consumata cu masura cafeaua este prietena siluetei: inhiba apetitul, creste arderea grasimilor de depozit si amelioreaza constipatia.”

De asemenea ea mai lăuda obiceiul de a adăuga lapte în cafea:

„Cum sa faci din cafea si din ceai un lichid hrănitor? Pui lapte! Avantajul? Proteinele din lapte precipită in contact cu taninurile din cafea si din ceai, stau in stomac timp de 1-2 ore.”

Opinia științifică a Autorității Europene privind Siguranța Alimentară (EFSA) cu privire la Siguranța cafeinei prevede că 400 mg de cafeină (aproximativ 3-5 cești de cafea) pe zi poate fi considerată o cantitate sigură pentru majoritatea indivizilor. O ceașcă de cafea conține de obicei 75 mg de cafeină.

Referințe

  1. British Coffee Association (BCA). (2022). Coffee is the most popular drink worldwide with around two billion cups consumed every day. Disponibil la https://britishcoffeeassociation. org/coffee-consumption/.
  2. Ribeiro M, et al. (2022). The magical smell and taste: Can coffee be good to patients with cardiometabolic disease? Critical Reviews in Food Science and Nutrition. DOI: 1080/ 10408398.2022.2106938.
  3. European Food Safety Authority (EFSA) Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2015). Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal. 13(5):4102.
  4. Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC). (2022). Legacy of lockdown on mental wellbeing and the role of coffee to support mood. Disponibil la: https://www. coffeeandhealth.org/information-campaign/legacy-of-lockdown-on-mental-wellbeing-and-the-role-of-coffee-to-support-mood.
Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân