Pacienții cu boli ale gingiilor, de 9 ori mai predispuși la deces în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2

Pacienții care suferă de boli ale gingiilor sunt de nouă ori mai predispuși la deces în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  • Publicat:
Pacienții cu boli ale gingiilor, de 9 ori mai predispuși la deces în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2
Pacienții cu boli ale gingiilor, de 9 ori mai predispuși la deces în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2

Pacienții care suferă de boli ale gingiilor sunt de nouă ori mai predispuși la deces în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2, arată un studiu publicat în Journal of Clinical Periodontology, publicația oficială a Federației Europene de Parodontologie (EFP).

Studiul, realizat pe 568 de pacienți cu COVID-19, a relevat de asemenea că pacienții infectați cu coronavirus și care suferă totodată de afecțiuni gingivale sunt de 3,5 ori mai predispuși să fie internați la terapie intensivă și de 4,5 ori mai predispuși la ventilație mecanică.

Inflamația provocată de parodontită, cauza pentru creșterea riscului de complicații

Rezultatele studiului arată că, în cazul pacienților cu COVID-19 care suferă de afecțiuni gingivale, markerii de sânge care indică inflamația în organism au fost semnificativ mai mari. Astfel, una dintre concluziile propuse de cercetători este că inflamația ar putea genera ratele crescute de complicații.

Rezultatele studiului ne arată că inflamația din cavitatea bucală ar putea provoca o creștere a agresiunii virusului SARS-CoV-2. Sigur că aceste premise trebuie cercetate în continuare,  însă este important să reținem câteva lucruri esențiale. Până la 50% dintre adulți suferă de o formă ușoară sau moderată de parodontită, iar până la 10% dintre adulți sunt afectați de forma severă, aceste statistici poziționând-o până pe locul al șaselea în topul celor mai comune afecțiuni.

Știm deja că parodontita afectează sănătatea sistemică, fiind asociată cu bolile cardiovasculare sau diabetul, afecțiuni considerate comorbidități ale COVID-19. Cea mai sigură alegere pe care o putem face este să ne îngrijim de sănătatea noastră generală, incluzând aici sănătatea orală, și să fim atenți la semnalele pe care corpul încearcă să ni le transmită”, afirmă Dr. Florin Lăzărescu, Medic Stomatolog Coordonator.

Cum ar trebui tratați pacienții COIVD-19 care suferă de parodontită?

Profesorul Mariano Sanz de la Universitatea Complutense din Madrid, unul dintre autorii studiului, a menționat că bacteriile orale la pacienții cu parodontită pot fi inhalate și afecta plămânii, în special în cazul celor care utilizează un ventilator.

„Acest lucru poate contribui la deteriorarea stării pacienților cu COVID-19 și crește riscul de deces. Personalul spitalului ar trebui să identifice pacienții cu COVID-19 care au parodontită și să utilizeze antiseptice orale pentru a reduce transmiterea bacteriilor,” a declarat acesta.

Ce puteți face pentru a preveni afecțiunile gingivale

  • Spălați-vă dinții cu atenție mai mult de o dată pe zi folosind o periuță de dinți manuală sau electrică.
  • Curățați zilnic spațiile dintre dinți folosind o perie interdentară (sau ață dentară dacă golurile sunt prea strânse).
  • Clătirile bucale specifice sau pastele de dinți pot fi utilizate pe lângă curățare pentru a reduce inflamația.
  • Nu fumați, mențineți o greutate sănătoasă, aveți o dietă echilibrată, faceți mișcare, reduceți stresul.
  • Dacă aveți diabet, controlați-vă glicemia.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan