Obiceiuri de Înălțarea Domnului 2023. Cum să folosești leușteanul în această zi să te ferească de boli și pagubă

  • Publicat:
Obiceiuri de Înălțarea Domnului 2023. Cum să folosești leușteanul în această zi să te ferească de boli și pagubă
Leuștean / FOTO; Envato

Înălțarea Domnului este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși. Ea se sărbătorește la 40 de zile de la Paște, anul acesta fiind celebrată pe 25 mai. Obiceiurile culinare sunt o parte la fel de importantă a acestei sărbători, iar preparatele tradiționale de Paște. 

Înălțarea Domnului cade întotdeauna la 40 de zile după Înviere, de aceea se serbează mereu în joia săptămânii a şasea după Paşte. De această sărbătoare sunt legate multe obiceiuri culinare, iar preparatele sunt foarte asemănătoare cu cele de Paște.

Obiceiuri culinare ale românilor de Înălțarea Domnului

De Înălțare, românii mănâncă bucate tradiționale de Paște: ouă roșii, cozonac, pască. De asemenea, ceapă verde, brânză și vin roșu. Mâncarea se sfințește înainte de a fi pusă pe masă și din ea se împarte și celor săraci.

De Înălțare, în unele zone ale țării, se leagă frunze de nuc peste brâu, pentru că Mântuitorul le-ar fi purtat în momentul Înălțării. În alte zone, fetele și feciorii se duc în pădure să culeagă frunze de alun cu care fac vrăji de dragoste sau pentru a le folosi că plante tămăduitoare.

Tot în această zi se fac pomeni și se împart pentru morți, în special brânză, ceapă verde, pâine caldă și rachiu. Casele și mormintele se împodobesc, în unele zone, cu frunze de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuștean. Se spune că leușteanul este încărcat cu proprietăți magice care te va feri de boli și de pagubă. Totodată, animalele atinse cu frunze de leuștean în ziua de Înălțare vor fi sănătoase tot anul.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Se zice că Cerurile sunt deschise de la Paști până la Înălțare, iar cei care mor în această perioada nu mai trec prin Judecata de Apoi și ajung direct în Rai, scrie Gândul.ro.

De Înălțarea Domnului se înroşesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masă de Paşti, iar salutul este „Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!”.

Se spune că după Înviere, Iisus s-a mai arătat o dată ucenicilor săi, pe Muntele Măslinilor, încredințându-i de puterea sa și dându-le ultimele învățături. El a mâncat alături de ucenici, așa cum făcuse odinioară.

După 10 zile, de Rusalii, Duhul Sfânt avea să se pogoare peste ei, dăruindu-le putere și înțelepciune divină pentru a merge în lume și pentru a transmite Cuvântul lui Dumnezeu. În Biblie, acesta este momentul în care se anunță a două venire a lui Iisus, întocmai ca și Înălțarea, având la dreapta și la stânga doi îngeri mari și luminoși.

Femeile nu împrumută sare și nu dau foc din casă, pentru că altfel toată casă va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smântână.

De sărbătoarea Înălțării Domnului nu se spală rufe și nici nu este bine să faci treburi în gospodărie, cei nu vor respecta cu sfințenie aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinioane și necazuri.

În această zi credincioșii trebuie să fie mai buni și să evite certurile. Nu este bine ca în această zi să se adreseze vorbe urâte, jigniri sau reproșuri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân