Obiceiul nesănătos care crește riscul de boală Alzheimer. Îl avem de când suntem mici

Atunci când îți bagi degetul în nas poți introduce patogeni care să producă inflamații la nivelul creierului în mod repetat sau chiar să ducă la riscul crescut de boală Alzheimer.
  • Publicat:
Obiceiul nesănătos care crește riscul de boală Alzheimer. Îl avem de când suntem mici
Obiceiul nesănătos care crește riscul de boală Alzheimer. Îl avem de când suntem mici

Atunci când îți bagi degetul în nas poți introduce patogeni care să producă inflamații la nivelul creierului în mod repetat sau chiar să ducă la riscul crescut de boală Alzheimer, arată un nou raport.

O proteină numită beta-amiloid se crede că este vinovată pentru apariția demenței progresive și că ar putea fi produsă ca răspuns al patogenilor. Autorii noului raport cer oamenilor să nu mai stea cu degetul în nas pentru că acest obicei poate crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Potrivit unui raport recent, beta-amiloidul poate fi produs în creier ca mecanism de apărare împotriva patogenilor care sunt introduși prin cavitatea nazală, adică în momentul în care îți bagi degetul în nas. Ca rezultat, autorii raportului sugerează că neuroinflamația din boala Alzheimer poate fi parțial produsă de patogeni care intră în creier prin sistemul olfactiv.

„Există dovezi care sugerează că beta-amilozii pot avea proprietăți antibacteriene ca mecanism de apărare împotriva infecțiilor microbiene din creier”, se arată în raportul publicat în jurnalul Biomolecules.

Infecțiile bacteriene, fungice și virale sunt asociate bolii Alzheimer și se menționează că acești patogeni sunt cunoscuți ca fiind persistenți, latenți sau chiar infecții cronice în țesuturile periferale, inclusiv epiteliul nazal, unde pot persista pentru perioade extinse fără să producă simptome, mai puțin în momentul în care intră în creier și produc consecințe patologice.

„Sistemul olfactiv reprezintă o rută plauzibilă prin care să pătrundă patogenii având în vedere conexiunea anatomică directă cu creierul și implicarea sa în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer.”

Clinica Mayo estimează că peste 6 milioane de americani cu vârste trecute de 65 de ani se confruntă cu această boală, iar peste 70% dintre acei pacienți sunt trecuți de 75 de ani. Această boală progresivă a creierului este cea mai comună formă de demență.

Se estimează că la nivel global, boala Alzheimer afectează peste 70% dintre cele 55 de milioane de persoane la nivel global care au demență. Institutul Național de Îmbătrânire spune că această cauză poate fi o combinație legată de schimbările din creier asociate vârstei, alături de factori genetici, de mediu și stil de viață.

Printre factorii de stil de viață se numără și introducerea degetului în nas pentru a elimina mucusul uscat în vederea unei mai bune respirații.

Experții recomandă alternative pentru igiena nazală care includ metode delicate precum clătirea cu soluție salină sau suflatul nasului.

Foto: shutterstock

Surse:

  • https://www.mdpi.com/2218-273X/13/11/1568
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/symptoms-causes/syc-20350447
  • https://www.nia.nih.gov/health/alzheimers-causes-and-risk-factors/what-causes-alzheimers-disease#:~:text=The%20causes%20probably%20include%20a,differ%20from%20person%20to%20person.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân