Medicul Adrian Marinescu, despre malarie: „Nu este un lucru cu care ar trebui să glumim”

  • Publicat:
Medicul Adrian Marinescu, despre malarie:

Medicul Adrian Marinescu a vorbit, la Antena 3 CNN, despre cum ne putem proteja de malarie, precum și despre simptomele specifice acestei boli, care ar trebui să ne trimită de urgență la medic.

Dr. Adrian Marinescu, despre simptomele specifice malariei

„Nu este un lucru cu care ar trebui să glumim. Primul lucru pe care trebuie să-l fac atunci când planific o vacanță într-o zonă exotică este să merg la o consultație, la cabinetul de medicină a călătorului, unde se vor stabili pașii necesari.

În cazul malariei, nu vorbim, din păcate, despre un vaccin, ci despre profilaxie.

Pe lângă malarie, sunt multe boli pe care le putem considera tropicale sau exotice. Dacă ne referim la malarie, în multe cazuri vorbim despre complicații și despre o formă prelungită.

În momentul în care diagnosticul nu este descoperit la timp și ne gândim că este o simplă răceală, s-ar putea ca acele complicații să ne pună viața în pericol”, a spus reputatul medic, la Antena 3.

Astăzi, medicii legiști au dezvăluit care a fost cauza morții fostei soții a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. Camelia Tișe a decedat din cauză că suferea de malarie într-o formă severă. Femeia, notar public, se întorsese de aproximativ trei săptămâni dintr-o vacanță în Zanzibar (Tanzania), acolo unde mersese fără să se vaccineze în prealabil.

”Când s-a întors a început să se simtă rău treptat, dar a crezut că este o simplă răceală. A dus-o pe picioare până joi, săptămâna trecută, când a spus că se simte mai rău, că nu mai poate respira, că nu se mai poate ține pe picioare și a mers să se odihnească.

Din informațiile noastre a decedat sâmbătă, în casă, dar a fost găsită de o angajată a sa abia luni dimineață”, a precizat un jurnalist pentru sursa citată.

Simptomele malariei, confundate adesea cu cele ale unei răceli/gripe

Dr. Adrian Marinescu a mai subliniat și simptomele bolii pot fi confundate adesea cu cele ale unei răceli, așa trebuie acordăm o atenție sporită, în special dacă ne-am întors recent dintr-o zonă tropicală.

„În momentul în care am venit de puțină vreme dintr-o zonă tropicala sau subtropicală și am o simptomatologie acută, care poate să semene cu o răceală sau cu o gripă, evident că voi merge la un consult, la cel mai apropiat spital de boli infecțioase.

Putem vorbi despre malarie sau despre o boală care poate să fie similară. Profilaxia și partea de prevenție trebuie să fie respectate înainte de plecarea în vacanță, este foarte important”, a mai spus medicul la TV.

Citeste si: Patru români au fost diagnosticați cu malarie severă, după ce au călătorit în Zanzibar. Unul se află la terapie intensivă, în stare gravă

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân