O frunză de spanac, transformată în ţesut cardiac uman VIDEO

Cercetătorii au descoperit o nouă metodă de utilizare a frunzei de spanac pentru crearea muşchiului inimii umane.
  • Publicat:
O frunză de spanac, transformată în ţesut cardiac uman VIDEO

Cercetătorii au descoperit o nouă metodă de utilizare a frunzei de spanac pentru crearea muşchiului inimii umane. Descoperirea ar putea ajuta la repararea organelor degradate, scrie Descoperă. Studiul prezintă un nou mod de creare a unui sistem vascular, conform National Geographic. Anterior, cercetătorii au creat ţesut uman la scală largă cu ajutorul imprimantelor 3D, dar ţesutul de dimensiuni reduse este mult mai greu de realizat din cauza vaselor de sânge extrem de fine care sunt vitale pentru sănătatea ţesutului.

„Principalul factor care limita ingineria ţesuturilor era lipsa reţelelor vasculare”, a declarat coautorul studiului, Joshua Gershlak.

Una dintre trăsăturile frunzei de spanac este reţeaua de „vene” care furnizează apă şi nutrienţi celulelor. În prezent, cercetătorii au utilizat venele plantei pentru a replica modul în care sângele se mişcă prin ţesutul uman. Prin indepărtarea celulelor plantei, experţii au obţinut un cadru din celuloză.

„Celuloza este biocompatibilă şi a fost utilizată în diferite aplicaţii medicale, precum ţesutul cartilajului, al osului sau al vindecării rănilor”, a declarat autorul lucrării.

Următorul pas a fost scufundarea scheletului plantei în celule umane vii, pentru ca ţesutul uman să se dezvolte pe schelet şi în micile vene care îl înconjoară. După transformarea frunzei de spanac într-o mini-inimă, echipa a transmis fluide şi microbi prin vene, pentru a demonstra că celulele sanguine pot „curge” prin sistem.

Principalul scop este de înlocuire a ţesutului degradat la pacienţii care au suferit în trecut de atacuri de cord sau alte probleme cardiace care nu permit contractarea inimii. Precum vasele de sânge, venele frunzelor modificate ar trebui să furnizeze oxigen întregii zone în care ţesutul a fost înlocuit. Echipa din cadrul studiului afirmă că aceeaşi metodă ar putea fi utilizată pentru repararea diferitelor tipuri de ţesut ale corpului. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stereotaxie: „Nu este dureroasă, nu necesită o anestezie și nici măcar o internare a pacientului”