O dietă sănătoasă are grijă de sănătatea vaselor de sânge

Un studiu recent arată că o dietă sănătoasă poate fi eficientă pentru vasele de sânge.
  • Publicat:
O dietă sănătoasă are grijă de sănătatea vaselor de sânge
Foto: shutterstock

Obiceiurile alimentare pot afecta organismul în multe moduri. De exemplu, ceea ce mănânci poate impacta circulația sangvină, dar și tensiunea arterială. Mai mult, un studiu recent arată că o dietă sănătoasă poate fi eficientă pentru vasele de sânge.

În studiul publicat în Nature Metabolism, cercetătorii au examinat modul în care dieta poate ajuta starea generală de sănătate prin reducerea prezenței moleculare care poate declanșa diverse boli precum probleme vasculare și disfuncția celulelor endoteliale. Mai exact, modul în care sunt transportați nutrienții, oxigenul și dioxidul de carbon între vasele de sânge și organe, dar și impactul pe care îl au asupra obezității.

Comparând efectele unei diete sănătoase cu o dietă vestică nesănătoasă, cercetătorii au descoperit că obezitatea induce schimbări în anumite organe ale celulelr endoteliale, iar obiceiurile sănătoase pot duce la îmbunătățirea sănătății moleculare a anumitor vase de sânge. De exemplu, vasele albe de sânge din ficat arată o îmbunătățire semnificativă, chiar până în punctul de recuperare completă, în timp ce vasele de sânge din rinichi nu au avut aceleași rezultate pozitive.

Când vorbim despre modul în care dieta poate afecta vasele de sânge, răspunsul este unul destul de complex. O dietă sănătoasă permite organismului să obțină nutrienții de calitate care ajută celulele corpului să își ia cantitatea necesară de nutrienți pentru a continua să se regenereze. Aici includem și vasele de sânge care și ele sunt realizate din celule, iar pentru a se menține sănătoase, nutrienții trebuie să fie echilibrați.

Obezitatea complică de cele mai multe ori sistemul organelor și contribuie la apariția bolilor cronice. Organismul are nevoie permanentă de nutrienți de calitate. Momentul în care apar schimbări face ca organismul să prioritizeze și să decidă care sistem are nevoie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân