Laptele, un aliment plin de beneficii

Femeile care beau zilnic un pahar cu lapte degresat sau cu conţinut redus de grăsimi prezintă un risc mai scăzut de artrită, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani. În acelaşi timp, consumul zilnic de brânză agrava această problemă, iar iaurtul nu avea niciun efect, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
  • Publicat:
Laptele, un aliment plin de beneficii

Femeile care beau zilnic un pahar cu lapte degresat sau cu conţinut redus de grăsimi prezintă un risc mai scăzut de artrită, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani.

Cercetătorii de la Universitatea din Boston au descoperit că laptele, consumat zilnic, reduce gravitatea osteoartritei la nivelul genunchiului, însă acest efect a fost constatat numai în cazul femeilor.

În acelaşi timp, consumul zilnic de brânză agrava această problemă, iar iaurtul nu avea niciun efect, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Osteoartrita este o boală degenerativă, care provoacă inflamarea dureroasă a articulaţiilor mâinilor, şoldurilor şi genunchilor.

Consumul de lapte joacă un rol important în sănătatea oaselor. Studiul nostru este cel mai amplu de până acum care cercetează impactul consumului de lactate asupra evoluţiei osteoartritei la nivelul genunchilor”, a declarat Bing Lu, coordonatorul studiului, de la Brigham & Women’s Hospital din Boston.

Osteoartrita, cea mai frecventă afecţiune articulară, este mai des întâlnită în cazul femeilor decât al bărbaţilor şi peste un milion de adulţi sunt nevoiţi să meargă la medic în fiecare an din cauza acestei boli.

Atunci când doctorii evaluează severitatea osteoartritei, aceştia utilizează imagistica prin rezonanţă magnetică pentru a măsura spaţiul existent între articulaţii. Îngustarea spaţiului dintre articulaţii indică subţierea cartilajului, fapt care agravează osteoartrita.

La începutul experimentului, au fost strânse informaţii despre dieta participanţilor, iar spaţiul dintre încheieturile acestora a fost măsurat cu tehnicile specifice, se arată în studiul publicat în revista Arthritis Care & Research.

La experiment au participat 888 de bărbaţi şi 1.260 de femei cu artitră a genunchiului, care au mers la controale periodice într-un interval de până la patru ani.

Pentru femeile care au consumat 240 de mililitri de lapte pe zi, gradul de deteriorare a încheieturilor a fost mai redus. Astfel, pentru femeile care nu au băut deloc lapte, spaţiul între încheieturi era, în medie, de 0,38 milimetri, iar pentru cele care au băut cel puţin şapte pahare de lapte pe săptămână, acesta a fost semnificativ mai redus, de, în medie, 0,26 milimetri.

Rezultatele au rămas aceleaşi şi după luarea în calcul a severităţii bolii, a indicelui de masă corporală şi a obiceiurilor alimentare.

În cazul bărbaţilor, consumul de lapte a îmbunătăţit sănătatea articulară a genunchilor doar dacă s-a făcut în cantităţi considerabile.

„Descoperirea noastră arată că, pentru femeile care beau frecvent lapte, evoluţia osteoartritei este mai redusă”, a precizat Bing Lu.

Acesta a mai spus că nu se ştie exact de ce laptele are rezultate mai bune în cazul femeilor, însă a adăugat că acest fenomen ar putea avea legătură cu creşterea nivelului de calciu şi cu faptul că acest aliment, ca parte a unei diete sănătoase, contribuie la combaterea obezităţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”