Hepatita C – 80% dintre cei infectaţi nu au simptome. România pe primul lor la numărul de cazuri în Europa

Cea mai afectată regiune la nivel de ţară este Moldova - 4,3% dintre locuitori fiind infectaţi cu virus hepatic C. Judeţul Iaşi este fruntaş în acest clasament.
08.03.2020
Hepatita C – 80% dintre cei infectaţi nu au simptome. România pe primul lor la numărul de cazuri în Europa
Hepatita C – 80% dintre cei infectaţi nu au simptome. România pe primul lor la numărul de cazuri în Europa, foto Shutterstock

71 de milioane de oameni din toată lumea sunt infectaţi cu virusul hepatic C. Datorită noilor tratamente revoluţionare pentru hepatita C Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi autorităţi medicale din toată lumea au în plan eradicarea aceastei boli până în anul 2030. Vor reuşi oare?


De curând, s-au prezentat noi cifre despre hepatita C în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie. La nivel mondial, infecţia cu virus hepatitic C (VHC) reprezintă atât o problemă de sănătate publică, cât şi o povară socio-economică. Prevalenţa viremică globală estimată este actualmente de 1%, ceea ce corespunde unui număr de 71 de milioane de persoane viremice la nivel mondial.

Peste jumătate de milion de români, infectaţi cu C

Prevalenţa medie în Europa este de 0.65%, iar România se situează pe primul loc cu 2.5%, ceea ce corespunde unei populaţii viremice de peste 550.000 de persoane viremice. Datorită caracterului asimptomatic al infecţiei, majoritatea persoanelor infectate (>80%) nu au cunoştinţă despre prezenţa infecţiei VHC, nu sunt testate, diagnosticate şi tratate, răspândind infecţia şi ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee