Grădina urbană sau grădina de pe acoperiş – un proiect iniţiat de un hipermarket

Unul dintre cele mai mari lanţuri de hipermarketuri din România investeşte 300.000 de euro în nouă GRĂDINI URBANE, în Bucureşti.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Grădina urbană sau grădina de pe acoperiş - un proiect iniţiat de un hipermarket

Unul dintre cele mai mari lanţuri de hipermarketuri din România investeşte 300.000 de euro în nouă GRĂDINI URBANE, în Bucureşti. Kaufland România reinventează conceptul de hipermarket şi lansează prima reţea de grădini urbane comunitare, transformându-şi acoperişurile, exteriorul parcărilor şi al magazinelor în spaţii verzi cultivate cu legume, fructe, arbuşti, plante aromatice şi flori, care pot fi folosite de comunitate.

Grădinescu”, cum este denumit proiectul dezvoltat de Kaufland împreună cu partenerii de la Asociaţia Institutul de Cercetare în Permacultură din România, este o premieră în România şi promovează grija faţă de natură, spiritul comunitar şi susţine dezvoltarea agriculturii urbane prin propriul exemplu. De asemenea, „Grădinescu” îşi propune să îi familiarizeze pe copii şi adulţi cu grădinăritul şi uşurinţa de a avea o alimentaţie sănătoasă chiar şi în mediul urban.

Proiectul „Grădinescu” constă într-o reţea de nouă grădini urbane comunitare, dintre care trei amplasate pe acoperişurile magazinelor Kaufland, patru în parcările sau în spatele magazinelor şi două în şcoli din Capitală.
Primul magazin Kaufland cu acoperişul şi exteriorul deja transformate în grădini urbane este cel din bd-ul Bucureştii Noi, iar până la toamnă vor fi dotate şi cele din strada Barbu Văcărescu, din cartierele Tudor Vladimirescu, Apărătorii Patriei şi din şcoli. 

Prima grădină urbană amenajată din cadrul magazinului din Bd-ul Bucureştii Noi are 2300 mp şi este destinată pentru a fi folosită de către comunitate. De aceea, Kaufland România lansează o invitaţie oamenilor din vecinătatea magazinului să vină să îşi adopte propria parcelă de grădină pe care să o îngrijească, sub îndrumarea specialiştilor de la Institutul partener, devenind astfel un membru al familiei „Grădinescu”. De asemenea, grădina va deservi şi ca spaţiu de învăţare pentru şcolile şi grădiniţele din zonă.

Iniţiativa vine în contextul în care agricultura urbană sau „grădinăritul pe balcon” este o ocupaţie din ce în ce mai întâlnită.
În acest sens, Kaufland prezintă rezultatele primului studiu  privind răspândirea grădinăritului urban în România. Potrivit sondajului, 7 din 10 români practică agricultura urbană, cultivând la domiciliu legume, verdeţuri sau fructe, din dorinţa de a se bucura de propriile culturi, naturale.  
Dintre aceştia, peste jumătate aleg să cultive verdeţuri (57% respondenţi), în timp ce 39% cultivă fructe, iar 27% cultivă legume, unii combinând mai multe tipuri. Plantele cel mai des cultivate de români în urban sunt căpşunile (25%), lămâile (20%), urmate de roşii, cartofi, pătrunjel, cimbru şi rozmarin.

Balconul este locul preferat pentru agricultură urbană de aproape 50% dintre români, în timp ce 14% cultivă în faţa blocului, 8% la periferia oraşului, iar restul nu găsesc un loc în oraş, orientându-se spre parcele din afara acestuia.

„Proiectul de grădini urbane „Grădinescu” oferă bucureştenilor posibilitatea de a se bucura de spaţii verzi aparent nefolosite în Capitală. Am identificat în 4 magazine Kaufland din Bucureşti spaţii pentru grădini, astfel încât elevii, vecinii şi toţi cei interesaţi să aibă un loc unde îşi pot cultiva o roşie, verdeaţă, să aibă grijă de flori şi plante, sau pur şi simplu să poată sta la iarbă verde. Suntem mândri de acest proiect pe care îl lansăm astăzi împreună cu ICPR şi vă invităm să ne bucurăm de aceste spaţii verzi”, declară Katharina Scheidereiter, responsabil CSR Kaufland România.

„Am structurat grădinile după principiile şi eticile permaculturii, dar şi astfel încât să invite comunitatea locală să interacţioneze cu plantele şi să o protejeze, să o adopte şi să înveţe cât mai multe despre protecţia mediului din această interacţiune”, declară Ionuţ Bădică, coordonator al proiectului şi Preşedinte al Asociaţiei Institutul de Cercetare în Permacultură din România.

Grădinile urbane amenajate în cadrul hipermarket-urilor Kaufland sunt comestibile şi decorative, pe diferite tematici, în funcţie de magazine, cu legume şi fructe, plante aromatice, exotice, livezi, solarii, sere, parcele care pot fi adoptate de membri ai comunităţii vecine, pajişti cu flori, dar şi mini-iazuri, ochiuri de apă pentru păsări, hotel de insecte şi spaţii de co-working, evenimente şi de relaxare.
De asemenea, de-a lungul anului, grădinile vor găzdui activităţi de semănare şi grădinărit, dar şi de relaxare, precum picnicuri sau vizionări de filme la cinematograful în aer liber, dar şi cursuri educaţionale desfăşurate în grădină de specialiştii Institutului partener, pentru copii şi adulţi.

Despre prima Grădină urbană comunitară din cadrul magazinului Kaufland Bucureştii Noi

Grădina urbană ocupă o suprafaţă totală amenajată de 2300 mp, este de tip „plot share”, fiind concepută astfel încât să se autosusţină, după principii de permacultură.
Aceasta cuprinde: o zonă de peisaj comestibil, o zonă de loturi individuale de legume, un solar, o răsadniţă şi vermicompost, o livadă ce va fi plantată în toamnă, un spaţiu multifuncţional pentru  evenimente (proiecţie de film, loc de joacă, pajişte), un spaţiu de lucru amenajat special pentru co-working (prevăzut cu wi-fi, ceai şi alte facilităţi), ochiuri de apă, sistem de irigaţii, hotel de insecte.

Printre plantele cultivate, anuale sau perene, se numără:
– legume (roşii, castraveţi, dovlecei, fasole, varză, vinete, pepeni, ţelină)
– plante aromatice/ierburi (coriandru, pătrunjel, mărar, oregano, maghiran, busuioc)
– flori (crăiţe, moţul curcanului, cârciumărese, gura-leului, dalii)
– ierburi aromatice şi medicinale (isop, cimbru, cimbrişor, tarhon, lavandă, tătăneasă, limba mielului)
– plante cu fructe comestibile (căpşuni, măcriş, mangold)
– plante decorative (graminee perene, regina nopţii, trandafiri)

Livezi de arbuşti (zmeur, coacăz, alun) şi pomi fructiferi (măr, păr, gutui, cais, prun, vişin, cireş).

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”