Dietele bogate în grăsimi ar putea fi cauza principală a obezității (STUDIU)

Dietele bogate în grăsimi au arătat la șobolani că pot provoca obezitatea
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dietele bogate în grăsimi ar putea fi cauza principală a obezității (STUDIU)

Studiile pe șobolani au arătat că dietele bogate în grăsimi pot fi principala cauză a obezității. Numărul persoanelor cu obezitate aproape s-a triplat la nivel mondial din 1975 până azi. Numai în Anglia, 28% dintre adulți sunt obezi și alți 36% sunt supraponderali. Obezitatea poate duce la alte boli grave precum diabet, boli de inimă, accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer.

Atunci când șobolanii sunt hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, acest lucru afectează centrul din creier care controlează sațietatea, ducând la supraalimentare și obezitate, spun noile cercetări publicate în The Journal of Physiology. Această nouă cercetare poate fi baza viitoarelor studii clinice care ar putea restabili buna funcționare a acelui centru din creier responsabil cu sațietatea.

Inițial se credea că principalul centru al sațietății era situat în hipotalamus. Cu toate acestea, cercetările ulterioare de-a lungul anilor au clarificat că un anumit control al ritmurilor zilnice ale corpului nostru (niveluri hormonale, cel al poftei de mâncare ) se află în alte câteva părți ale creierului și corpului, inclusiv un grup de neuroni din trunchiul cerebral, numit complexul dorsal vagal (DVC). Mai exact, s-a demonstrat că DVC controlează consumul de alimente prin inducerea sațietății. Cercetările au arătat, de asemenea, că în obezitate, ritmurile zilnice ale consumului de alimente și eliberarea hormonilor legați de alimentație sunt eliminate. Cu toate acestea, nu a fost clar dacă funcționarea defectuoasă a centrilor creierului care controlează apetitul este cauza sau rezultatul obezității.

Această nouă cercetare efectuată la Universitatea Jagiellonian din Cracovia, în colaborare cu Universitatea din Bristol, a constatat că șobolanii hrăniți cu diete bogate în grăsimi, înainte de a începe să se îngrașe, au arătat modificări ale ritmurilor neuronale zilnice ale DVC și li s-a modificat și răspunsul acestor neuroni la hormonii apetitului.

Astfel, cercetătorii spun că perturbarea centrilor DVC duce la obezitate, mai degrabă decât să fie rezultatul greutății corporale excesive.Cercetarea a fost efectuată pe două grupuri de șobolani: cei hrăniți cu o dietă de control bine echilibrată (10% kcal din grăsimi) și o dietă bogată în grăsimi (70% kcal din grăsimi).

Dietele bogate în grăsimi pot produce obezitate la oameni?

Pentru a imita impactul dietei nesănătoase asupra oamenilor, cercetătorii au introdus noua dietă șobolanilor adolescenți (în vârstă de 4 săptămâni) și le-au monitorizat consumul de alimente pe parcursul a 24 de ore timp de patru săptămâni consecutive.

Înregistrările electrofiziologice au fost efectuate pentru a măsura modul în care activitatea neuronală DVC se schimbă pe parcursul a 24 de ore. Utilizarea matricelor multi-electrod a permis monitorizarea simultană a aproximativ o sută de neuroni DVC din fiecare parte de trunchi cerebral. Acest lucru a permis cercetătorilor să evalueze modificările circadiene ale activității neuronale, precum și răspunsurile neuronale la hormonii relevanți din punct de vedere metabolic în fiecare dintre grupurile de dietă.

În timp ce trunchiul cerebral uman și al șoarecelui împărtășesc trăsături comune, limitarea majoră a studiului pentru asocierea la oameni este că a fost efectuat pe animale nocturne (șobolani). Vârful activității DVC a fost observat la sfârșitul zilei, care este faza de odihnă pentru rozătoare, dar o fază activă pentru oameni. Astfel, rămâne să se stabilească dacă faza ceasului trunchiului cerebral este setată la zi și noapte sau dacă depinde de tiparele de odihnă și activitate.

Acest studiu deschide noi oportunități de cercetare pentru a încerca să stabilească strategia de restabilire a funcției ceasului corporal al DVC și, prin urmare, să se afle clar în ce măsură dietele bogate în grăsimi determină obezitatea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân