Deveniți părinți de Crăciun sau de Revelion? Cum se întâmplă recoltarea de celule stem în zilele de sărbătoare

  • Publicat:
  • Actualizat:
Deveniți părinți de Crăciun sau de Revelion? Cum se întâmplă recoltarea de celule stem în zilele de sărbătoare
Foto: Shutterstock

Perioada sărbătorilor de iarnă aduce o doză suplimentară de emoție pentru viitoarele mămici pe măsură ce momentul nașterii se apropie. Fiecare detaliu trebuie organizat cu grijă, iar factori precum condițiile meteo, vacanțele și agitația specifică sărbătorilor pot aduce stres suplimentar.

Părinții care aleg recoltarea de celule stem la naștere pentru micuții lor nu au însă de ce să își facă griji pentru această perioadă a anului. La fel ca în orice altă zi a anului, coordonatorul de transport al băncii de celule stem este cel care are grijă ca încărcătura prețioasă să ajungă în siguranță în laboratoare.

„Momentul în care nașterea este anunțată activează un sistem foarte bine pus la punct care face ca proba să ajungă în laboratoarele noastre din București sau Cluj-Napoca în cel mai scurt timp, indiferent din ce oraș sau din ce spital a fost prelevată. Indiferent că vorbim despre o naștere care a fost programată sau de un bebeluș care a decis să își surprindă părinții în ziua de Crăciun sau în noaptea de Anul Nou, coordonatorul de transport este persoana care, alături de echipa medicală, le va fi alături noilor părinți. Tot fluxul este pus la punct în așa fel încât să nu existe sincope, la fel ca în orice altă zi a anului”, explică Dr. Bogdan Coltor.

În timpul nașterii, procesul de recoltare a întregului țesut placentar, sângelui ombilical, sângelui din placentă și țesutului de cordon ombilical este condus de către echipa de medici și asistente din sală. Acest proces este o parte integrantă și esențială pentru ca transportul să înceapă în cel mai scurt timp de la recoltare pentru a menține viabilitatea celulelor stem cât mai aproape de 100%. „Aici intervin colegii din departamentul de logistică, care sunt implicați în transportul probelor proaspăt recoltate, utilizând autospeciale proprii și respectând normele stricte pentru manipularea materialului biologic”, explică Dr. Coltor.

Intervalul crucial dintre recoltare și procesare este de până la 96 de ore, dar probele ajung în laborator, de regulă mult mai repede, asigurând astfel viabilitatea acestora.

În tot acest timp, coordonatorul de transport este cel care monitorizează fiecare etapă și se asigură că probele ajung la laborator. Probele recoltate din cordonul ombilical și placentă sunt ambalate și transportate în kit-uri rezistente la șocuri și termoizolante, iar temperatura necesară este menținută pe durata transportului cu ajutorul acumulatorilor termici.

„Toate aceste măsuri au în vedere prezervarea probelor și transportarea lor în siguranță până la laborator, respectând astfel încrederea pe care părinții o acordă acestui gest pentru sănătatea copiilor lor”, a încheiat Dr. Coltor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân