De ce ne ustură, de fapt, ochii la piscină?

Deseori se întâmplă ca atunci când întotăm să ne confruntăm cu iritaţii la nivelul ochilor. Iată care sunt adevăratele motive.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce ne ustură, de fapt, ochii la piscină?
FOTO: 123rf.com / De ce ne ustură, de fapt, ochii la piscină?

Există o confuzie atunci când vorbim de realul motiv pentru care ne ustură ochii când înotăm în piscină. Foarte multe persoane cred că acea senzaţie de arsură de la nivelul ochilor care apare atunci când înoată în piscină este cauzată de prezenţa clorului. În realitate, există două motive comune care produc aceste iritaţii la nivelul ochilor.

În primul rând, acest disconfort apare din cauza pH-ului apei din piscină. În mod normal, aceasta variază între 7.2 şi 7.8. Când se află în acest interval, atunci există un echilibru al apei şi există şanse mai puţine să aibă un impact asupra piscinelor. Mai mult, când pH-ul se află în acest interval, chiar şi pentru ochii înotărorilor se crează un spaţiu confortabil, iar asta pentru că pH-ul ochiului uman este de 7.4. Dacă nivelul pH-ului este mai mare sau mai mic, se creează disconfort la nivelul ochilor. Principiul este similar echilibrului pH-ului din şamponul pentru bebeluşi, ca aceştia să poată sta la băiţă.

Cel de-al doilea motiv al prezenţei disconfortului de la nivelul ochilor este lipsa clorului. Acesta, combinat cu alte resturi organice care îl blochează (urină, transpiraţie, murdărie), devenind astfel inutil. Atunci când are loc acest lucru se produce cloramina, care are un miros diferit, dar similar clorului, fiind totodată vinovată de iritaţiile de la nivelul ochilor.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân