Cum variază orgasmul în funcţie de sex şi orientarea sexuală?

Cercetătorii au descoperit că, atunci când au un partener sexual familiar, bărbaţii au orgasm în 85% din cazuri, în timp ce femeile au orgasm doar în 63% din cazuri.
  • Publicat:
Cum variază orgasmul în funcţie de sex şi orientarea sexuală?

Un studiu realizat de cercetători de la Institutul Kinsey de cercetări despre sexualitate şi reproducere din cadrul Universităţii Indiana a investigat legătura dintre apariţia şi intensitatea orgasmului în funcţie de sex şi orientare sexuală.
Studiul a constatat că femeile singure, fără o relaţie stabilă, au de regulă mai puţine orgasme decât bărbaţi singuri, iar femeile lesbiene sunt mai predispuse la orgasm în timpul actului sexual decât femeile bisexuale sau heterosexuale.

Cercetătorii au descoperit că, atunci când au un partener sexual familiar, bărbaţii au orgasm în 85% din cazuri, în timp ce femeile au orgasm doar în 63% din cazuri. Concluziile lor au fost publicate în Journal of Sexual Medicine.

Conform cercetătorilor, un orgasm este caracterizat prin „sentimente subiective de senzaţie şi plăcere intensă, incluzând o descărcare bruscă de tensiune erotică acumulată în climaxul sexual şi o stare a conştiinţei modificată temporar”.
Deşi studiile anterioare au condus la o mai bună înţelegere a mecanismelor care declanşează un orgasm, echipa a declarat că nu este clar încă dacă orientarea sexuală a unui individ influenţează apariţia orgasmului.

„Întelegerea factorilor care influenţează apariţia orgasmului în rândul minorităţilor sexuale poate ajuta la realizarea unor terapii comportamentale pentru cei cu diferite orientări sexuale”, spun cercetătorii.
„Mai mult decât atât, în măsura în care lipsa orgasmului este văzută ca o problemă comună şi nedorită, să învăţăm mai multe despre orgasmul în relaţiile homosexuale poate ajuta la obţinerea unui tratament atât pentru bărbaţii cât şi pentru femeile în relaţiile de acelaşi sex cât şi în relaţiile mixte”.

Femeile pot avea orgasme mai variate, indiferent de orientarea lor sexuală

Dintr-un chestionar on-line, cercetătorii au obţinut date de la 6151 bărbaţi şi femei singuri/e cu vârsta de peste 21 de ani. Participanţii au divulgat informaţii despre sex, orientare sexuală (heterosexuali, homosexuali / lesbiene, bisexuali), precum şi procentul de timp în care au avut un orgasm atunci când au fost cu un partener sexual familiar.
Pentru analiza finală, ei au inclus datele a 1497 de bărbaţi şi 1353 de femei care au angajaţi în activitate sexuală în ultimele 12 luni.

Echipa de cercetători a mai constatat că probabilitatea de a avea un orgasm variază în funcţie de orientarea sexuală în cazul femeilor. Lesbienele au avut cea mai mare şansa de a experimenta un orgasm, în procent de 75%, în timp ce femeile heterosexuale şi femeile bisexuale au şansa de a avea un orgasm în proporţie de 62% şi respectiv 58%.
Ei au explicat faptul că această constatare poate fi deoarece femeile lesbiene sunt mai „confortabile şi familiare” cu corpul feminin, de aceea ele sunt mai bune în inducerea orgasmului în partenerii lor de sex feminin. Probabilitatea obţinerii unui orgasm nu a variat în funcţie de orientarea sexuală şi în cazul bărbaţilor.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că, în comparaţie cu bărbaţii, femeile au avut orgasme mai puţin previzibile şi mai variate, indiferent de orientarea lor sexuală.
„Acest lucru este în concordanţă cu literatura de specialitate care sugerează că orgasmul masculin este mai puţin inconsecvent, aparent indiferent de orientarea sexuală, probabil atât din cauze pur fiziologice cât şi din motivele culturale care susţin rolul sexelor cât şi faptul că activitatea sexuală masculină e asociată cu plăcerea”, spun autorii studiului.

Echipa a declarat că studiul lor este supus unor limitări. De exemplu, ei subliniază că nu au analizat cazurile apariţiei orgasmului în rândul persoanelor care au avut relaţii sexuale cu un partener necunoscut sau nefamiliar şi acest lucru urmează să fie investigat în viitor.
În plus, ei au menţionat faptul că nu au ştiut sexul partenerilor participanţilor la studiu. Acest lucru este deosebit de important atunci când vine vorba de persoanele bisexuale, deoarece acestea nu au fost în măsură să determine dacă sexul partenerului lor a influenţat apariţia orgasmului sau nu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”