Crioablatia, o nouă metodă disponibilă de tratament a fibroadenomului mamar

Una din trei femei se confruntă de-a lungul vieţii cu apariţia fibroadenomului mamar şi este supusă unei biopsii. Suferinţa fizică şi psihică provocată de această afecţiune poate fi stopată odată cu introducerea, pentru prima dată în Romania, a unei noi metode de tratament: crioablatia.
  • Publicat:
Crioablatia, o nouă metodă disponibilă de tratament a fibroadenomului mamar

Una din trei femei se confruntă de-a lungul vieţii cu apariţia fibroadenomului mamar şi este supusă unei biopsii. Suferinţa fizică şi psihică provocată de această afecţiune poate fi stopată odată cu introducerea şi în Romania, a unei noi metode de tratament: crioablatia.

Metoda revoluţionară presupune îngheţarea nodulilor fără a  fi nevoie de anestezie generală sau operaţie. Tratamentul este disponibil acum şi în România.

Crioablatia este o tehnică de îngheţare-dezgheţare, desfăşurată în mai multe etape, denumite “cicluri de îngheţare”. Procedura este ghidată cu ultrasunete şi constă în plasarea unei criosonde în centrul leziunii, care prin temperaturi extrem de scăzute determină îngheţarea intracelulară şi apoi autodistrugerea celulelor.

Procedura nu este dureroasă şi durează aproximativ 10-15 minute, timp în care pacienta este supusă unei anestezii locale. Dimensiunea inciziei este de aproximativ 3 mm, în majoritatea cazurilor. Doctorii care au monitorizat şi evaluat efectele procedurii de crioablate au concluzionat că după un an de la intervenţia medicală nu se mai observă nicio cicatrice.

Avantajul în acest caz este că pacientele nu îşi întrerup activitatea zilnică, iar forma sânului nu este afectată în nici un fel.  Procedura a fost descoperită de medicii americani şi este cunoscută sub denumirea de ”ice cure”.  Aceasta a fost aprobată de FDA (Food and Drug Administration ) şi ASBS (Asociatia Americana de Chirurgia Sanului) şi este implementată în ţări precum Israel, Japonia, SUA, fiind o premieră în Europa.

“Procedura este minim invazivă, se desfăşoară în cabinet şi nu în sala de operaţie. Necesită o minimă anestezie locală pentru efectuarea inciziei milimetrice prin care se inserează criosonda. Cicatricea este cvasi inexistentă  iar defectele estetice posterapeutice sunt excluse întrucât ţesutul supus efectului criogenic este resorbit natural, în timp, de către organism. Impactul procedurii asupra pacientei este similar cu cel al unei biopsii efectuate prin puncţie” spune  Rareş Sculeanu – Medic Coordonator Breast Care Clinic Braşov.

Fibroadenomul mamar este o leziune benignă care afectează femeile aflate în perioada reproductivă a vieţii, dar nu numai. În pofida caracterului benign, fibroadenoamul mamar poate cauza diformitate fizică din cauza dimensiunilor mari şi poate produce persoanelor afectate disconfort sau suferinţă psihică.

Dat fiind că există potenţialul malign (cancer) al fibroadenoamului mamar, nu este necesar tratamentul pe bază oncologică, dar este obligatorie ţinerea sub observaţie medicală prin controale regulate.

Breast Care Clinic, este specializată în investigarea şi tratarea fibroadenomului mamar, beneficiind de tehnologia medicală de ultimă generaţie şi medici specializaţi în clinici internaţionale.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”