Coronavirus. Cum ar putea verificarea deșeurilor de la toaletă să încetinească pandemia

  • Publicat:
  • Actualizat:
Coronavirus. Cum ar putea verificarea deșeurilor de la toaletă să încetinească pandemia
FOTO: 123rf.com

Din luna iulie, oamenii de știință britanici au fost implicați într-o muncă de detectiv mai puțin obișnuită, în încercarea de a încetini răspândirea coronavirusului. Cercetătorii au luat probe de apă uzată de la 44 de stații de epurare din Marea Britanie pentru a studia o anumită componentă – deșeurile de la toaletă.

Apa uzată este apă folosită ce provine de la chiuvete menajere, dușuri și toalete și este contaminată cu orice, de la săpun și substanțe chimice până la la resturi alimentare și materii fecale.

În fiecare zi, miliarde de litri sunt pompați de la canalizare la lucrări de tratament, unde apa este curățată și eliberată înapoi în râuri.

Cercetătorii testează apa uzată înainte de a fi curățată, în încercarea de a încetini răspândirea coronavirusului. Astfel, oamenii de știință pot identifica focarele locale la câteva zile, poate chiar săptămâni, înainte ca acestea să apară în statistici, potrivit Daily Mail.

Persoanele infectate cu coronavirus lasă particule de virus în deșeurile lor

Acest lucru se întâmplă pentru că toți cei infectați cu coronavirus lasă mici urme genetice ale virusului în deșeurile lor, chiar dacă nu dezvoltă niciun simptom, precum febră, durere de cap, tuse, oboseală, probleme respiratorii sau pierderea mirosului și gustului.

Cu ajutorul unor proceduri noi de testare, cercetătorii britanici (precum și americani, italieni, francezi și olandezi) pot acum să detecteze și cea mai mică cantitate de material genetic al virusului în apele uzate netratate.

Rezultatele experimentului – care va arăta cât de precise sunt testele de canalizare în reflectarea ratei coronavirusului în comparație cu ratele cunoscute – urmează să fie anunțate în următoarele două luni.

Oamenii de știință cred că pot localiza focarele de coronavirus cu ajutorul deșeurilor

Cercetătorii implicați în studiul apelor uzate sunt convinși că este una dintre cele mai bune modalități de a rămâne cu un pas înaintea unui virus.

„Practic, toți cei infectați cu COVID-19 eliberează fragmente genetice ale virusului în materiile lor fecale”, spune dr. Andrew Singer, un om de știință de la Centrul britanic pentru ecologie și hidrologie.

„Dacă ești infectat, fiecare gram de materie fecală poate conține aproximativ zece milioane de particule din materialul genetic al virusului”, spune el.

„Putem restrânge un focar la zone geografice mici”

„Putem detecta dacă doar o persoană din 100.000 din populația locală este infectată cu COVID-19 – chiar dacă nu are simptome”, adaugă cercetătorul.

„Prin prelevarea de probe de apă uzată în diferite părți ale rețelei de canalizare, putem restrânge treptat un focar până la zone geografice mai mici”, spune dr. Singer. „Asta înseamnă că putem viza rapid intervenții, cum ar fi izolarea locală, în acele zone cu cel mai mare risc de răspândire a infecției.”

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”