Cât de des trebuie schimbat, de fapt, prosopul de baie! Experții trag un semnal de alarmă

  • Publicat:
Cât de des trebuie schimbat, de fapt, prosopul de baie! Experții trag un semnal de alarmă

Fără îndoială, momentul în care ieșim din duș și ne ștergem cu un prosop moale, curat, ce miroase a proaspăt este una dintre micile plăceri ale vieții. Pentru a ne putea bucura de acest răsfăț, insa, trebuie să ținem cont de câteva detalii extraordinar de importante nu doar pentru confortul, dar și pentru sănătatea noastră, avertizează specialiștii.

Cât de des trebuie schimbate prosoapele din baie.

Potrivit cercetătorilor, prosoapele pe care le folosim zilnic pentru a ne usca fața și corpul sunt un teren propice pentru tot felul de bacterii, ciuperci, acarieni și alți agenți patogeni, acumulând celule epiteliale moarte și tot felul de secreții ale corpului.

Toate aceste microorganisme se pot îmulți în voie în țesătură, beneficiind de condiții ideale: umezeală, temperatură ridicată, oxigen și un pH neutru. Așadar, cât de des trebuie schimbate prosoapele din baie?

Mulți dintre noi fac greşeala asta

Un sondaj realizat de revista Women’s Health în 2015 a constatat faptul că 44% dintre femeile chestionate își schimbau așternuturile și prosoapele o dată pe săptămână, dar 47% făceau acest lucru de două ori pe lună sau mai puțin.

„Dacă le puteți usca complet, nu mai mult de trei utilizări, acesta este maximumul”, a declarat Philip Tierno, microbiolog și patolog la New York University School of Medicine.

Secretul, spun cercetătorii, este ca prosopul să se usuce complet între utilizări. Ceva ce nu se întâmplă întotdeauna în spații fără ferestre sau cu puțină ventilație (de pildă, dacă ușa băii este închisă).

Cum poate să devină un simplu prosop dușmanul sănătății tale?

Mâinile tale pot să transfere mulți microbi pe prosoapele pe care le folosești, în special pe cele aflate în baie. Charles Gerba, un microbiologist de la Universitatea din Arizona, afirmă că aproape 90% dintre prosoapele de baie sunt contaminate cu bacterii coliforme și că aproximativ 14% dintre acestea sunt purtătoare de E.coli.

Mulți oameni nu se spală corect pe mâini, astfel că transferă microbii pe prosoapele pe care se șterg: “După aproximativ două zile, dacă te ștergi pe față cu un prosop de mâini, poți să distribui pe ten E.coli mai mult decât dacă ai bagă capul în toaletă”, a declarat Charles Gerba.

Citește și: Motivul pentru care nu ar trebui să folosești același prosop de față mai mult de două ori

FOTO: Shutterstock |SURSA: REAL SIMPLE

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări:
Cel mai important „medicament” pentru creier, potrivit medicului Vlad Ciurea
Cel mai important „medicament” pentru creier, potrivit medicului Vlad Ciurea
Tonul din conserve: Un risc pentru sănătate?
Tonul din conserve: Un risc pentru sănătate?